Eliška Šándorová Správy

Kam do školy (1.): Lučenecké základné školy ponúkajú jazyky, letný tábor či šport

Po Veľkej noci sa začína zápis prvákov. Základné školy, ktoré zriaďuje mesto Lučenec, lákajú na širokú ponuku aktivít, vzdelávacích programov či krúžkov.

Ilustračný obrázok k článku Kam do školy (1.): Lučenecké základné školy ponúkajú jazyky, letný tábor či šport
Zdroj: ZŠ Vajanského

Základná škola na Ulici Vajanského otvára v školskom roku 2018/2019 prvácke triedy s posilnením výuky anglického jazyka a informatiky. Nechýba ani anglicky hovoriaci lektor počas celého školského roka, projektové vyučovanie a ročníkové prezentácie žiakov aj v cudzích jazykoch.

Škola je úspešne zapojená v projektoch: medzinárodný projekt – Erasmus+, IT Akadémia, Zdravá škola, Ovocie do škôl, Digiškola, Školské prírodné záhrady – Záhrada, ktorá učí, Modré školy a iné.

Pobyty v zahraničí

Lákadlom sú aj pobyty v európskych mestách partnerských škôl, rozvoj dopravnej výchovy na vlastnom dopravnom ihrisku, v bežnom vyučovaní využívanie počítačov, notebookov, tabletov a interaktívnych tabúľ s pripojením na internet v každej triede.

Žiaci absolvujú výuku prírodovedných predmetov s využívaním vybudovaného náučného chodníka, ekotried, jazierok, zelenej strechy, upevňovanie ľudových tradícií a zvyklostí nášho regiónu.

Školský klub detí je v prevádzke od 6.00 do 17.00 so všestrannou výchovnou činnosťou v siedmich oddeleniach, viac ako 50 záujmových krúžkov podľa záujmu dieťaťa – napr. jazykový, šachový, spevácky, tanečný, rozhlasový, redakčný v školskom časopise Bzučoviny, výtvarný, Maškrtníček, loptové hry a mnohé iné.

Zápis do 1. ročníka sa uskutoční v dňoch: 9. – 10. apríla 2018 od 1400 do 17:00 hod.

Žiaci so špecifickými poruchami

Základná škola Haličská cesta v Lučenci sa venuje zvýšenú pozornosť informatike a anglickému jazyku, špecializovaný pedagóg sa venuje vzdelávaniu žiakov so všeobecným intelektovým nadaním formou skupinovej integrácie v predmetoch slovenský jazyk a matematika.

Odborná starostlivosť sa venuje aj žiakom so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami formou integrácie so špeciálnym pedagógom, individuálny prístup sa uplatňuje aj k žiakom so špecifickými poruchami: slabý zrak, dysgrafia, dyslexia (s prítomnosťou asistentiek učiteľa).

Športové vyžitie je na multifunkčnom ihrisku, nechýba ani detské dopravné ihrisko či možnosť komunikácie s učiteľom prostredníctvom portálu Komenský. Školský klub detí pod názvom Slniečko je v prevádzke od 6. 30 hod. do 17. 00 hod. Zápis sa uskutoční v dňoch 9. – 10. apríla v čase od 13.00 hod. do 17.00 hod.

Škola s regionálnou výchovou

Takou je Základná škola, M. R. Štefánika. Ponúka podporu športu a hokejových talentov otváraním bežných tried so športovou prípravou od 5. ročníka, výučbu anglického jazyka od 1. ročníka, možnosť výberu nemeckého alebo ruského jazyka od 7. ročníka.

Ako Škola s regionálnou výchovou podporuje regionálnej výchovy od 1. ročníka, hodiny informatiky v odborných učebniach od 2. ročníka, korčuliarsky výcvik v 1. a 2. ročníku, plavecký výcvik v 3. a 5. ročníku, lyžiarsky výcvik v 4. a 7. ročníku.

Zaujímavosťou je aj Program vyučovania šťastia na témy ako: Vďačnosť, Dobré skutky podporujúce šťastie, Radosť z maličkostí, Odpustenie a iné.

„Veľký dôraz kladieme na podporu sociálnych zručností žiakov, čitateľskú gramotnosť, zameriavame sa na schopnosť riešiť konflikty, kritické myslenie a podporu zodpovednosti mladých ľudí,“ informuje škola na webstránke. Čas a miesto zápisu: 9. a 10. apríla 2018 (pondelok a utorok) od 13:00 do 17:00 hod.

V OBRAZOCH: Telocvičňa na ZŠ s MŠ Kármána v Lučenci má nové pomôcky na cvičenie
6
Galéria
Zdroj: ZŠ s MŠ J. Kármána Lučenec

Žiacky parlament

Základná škola Ladislava Novomeského, Rúbanisko II, ponúka prváčikom tri triedy so zameraním na rozvoj anglického jazyka, techniky, pohybu, triedy s interaktívnou technikou, školský klub detí s množstvom podujatí.

Tradičné vyučovanie nie je jediná forma v procese učenia sa. Skupinové a blokové vyučovanie, či vyučovanie plné zážitkov, nie sú výnimkou už ani v prvom ročníku. V prvom ročníku majú ako jediný v meste hodinu telesnej výchovy zameranú na zdravý chrbát.

„Našou pýchou je krásny športový areál s 300 m tartanovou dráhou, vrhačským sektorom a multifunkčným ihriskom. Sídli u nás MAC Redox, Klub Judo Katsudo, Klub pohybu-gymnastika a v zime ŠK Novohrad, čo vítajú hlavne rodičia, že školu a tréning v športovom klube majú na jednom mieste,“ láka škola budúcich žiakov.

V škole pracuje žiacky parlament. Škola, ako jediná v meste, organizuje 10 dňový letný tábor so zameraním na komunikáciu v anglickom jazyku, prácu s tabletmi, tvorenie videí a rozvoj športu. Zápis: 9. a 10. apríla 2018 od 13.00 do 17.00 hodiny.

Škola rodinného typu

Základná škola s materskou školou, Ulica bratrícka, sa prezentuje ako škola rodinného typu, jedinečná v našom meste, v domácom prostredí s priateľskou a bezstresovou atmosférou s menším počtom žiakov v triedach.

„Ponúkame tiež vzdelávanie žiakov s autizmom v dvoch špeciálnych triedach, vyučovanie u nás prebieha podľa individuálnych potrieb dieťaťa v súčinnosti so špeciálnym pedagógom a psychológom, ponúkame logopedickú starostlivosť priamo na škole.“

Rozšírené vyučovanie anglického jazyka je už od 1.ročníka ZŠ, vyučovanie jazyka prebieha inovatívnymi metódami, nechýba rozmanitá krúžková činnosť podporujúca talent i záujmy dieťaťa – futbal, florbal, tanec, spev, divadlo, výtvarné techniky, tvorivé dielne, školský časopis.

Zápis je 9. a 10. apríla, od 13:30 do 17:00 hod. v budove školy, 11. apríla od 14:00 do 15:30 hod. – zápis do špeciálnej triedy.

Najlepší s maďarčinou

ZŠ s MŠ J. Kármána s vyučovacím jazykom maďarským je podľa hodnotenia najlepšou školou s vyučovacím jazykom maďarským v Banskobystric­kom kraji.

Ponúka celodenné vzdelávanie s modernou vyučovacou metódou, pomocou interaktívnych tabúľ, možnosť naučiť sa tri jazyky, získať zahraničné výmenné pobyty pre najlepších žiakov, získať počítačové zručnosti, navštevovať deväť záujmových krúžkov rôzneho zamerania. Dátum zápisu: 9. apríla 2018 o 15.00.

Nabudúce: Čo ponúka cirkevná škola a súkromné školy?

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM