Ľubomíra Karmanová Rôzne

Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Lučenec nebol Lučencom

Každé mesto má niečo „svoje“, niečo, čo je špecifické len preň. A Lučenec nie je výnimkou. Pozrite si päť vecí, ktoré naše mesto už tak nejak vystihujú a keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma...

Ilustračný obrázok k článku Keď ich zbadáte, hneď viete, že ste doma: 5 vecí, bez ktorých by Lučenec nebol Lučencom
Zdroj: Dnes24.sk

Kalvínsky kostol

Kostol v centre mesta býva častokrát orientačným bodom pre návštevníkov. Výnimočným ho robí kohút, ktorý hrdo stráži túto stavbu. Na ihlane veže vysokej 64 m je otáčavý kohút z medi s pozláteným hrebeňom. V jeho útrobách sú uložené dokumenty z histórie kostola. Otáčavý kohút ukazujúci smer vetra v Lučenci je symbolom bdelosti a ostražitosti. Je to tiež jediný zo štyroch lučeneckých kostolov, v ktorom sa neslúžia sväté omše. Svoju nádhernú akustiku, však, občas prepožičia nejakému hudobnému podujatiu, ktoré tu získa ojedinelú atmosféru.

Mestský park

Lučenecký park je právom pýchou Lučenčanov. Patrí medzi najkrajšie na Slovensku. Nie je v Lučenci rodina, ktorá by aspoň z času na čas nezavítala do tejto časti nášho mesta. Dospelých láka príjemná pohoda v tomto kúsku prírody, deti zase skvelé detské ihrisko, športoviská a hlavne zvieracia rodinka. Práve minizoo sa teší veľkej obľube u tých najmenších návštevníkov parku, ktorí sa s tunajšími zvieracími obyvateľmi skamarátili.

Synagóga

Lučenská synagóga je jedinečný objekt, dokonca v európskom meradle. Napriek tomu, roky tvár nášho mesta viac hyzdila, ako krášlila. Preto mnohých Lučenčanov potešila správa o jej rekonštrukcii. Aj keď už mnohí nedúfali, že by sa tento skvost dočkal obnovy, v týchto dňoch možno sledovať jej očividnú premenu. Lučenčania veria, že sa už onedlho práve synagóga stane skutočnou pýchou nášho mesta.

Dvojičky

Smutne známe dvojičky, ktoré v minulosti po vzore tých amerických mali byť dominantou nášho mesta, sa dnes veľkej popularite netešia. Napriek tomu, že v panoráme Lučenca sú neprehliadnuteľné, ich využitie im k sláve veľmi nepridáva. Pôvodný projekt, ktorý mal byť srdcom nášho mesta sa zmenil na postrah. Do týchto končín už v šere zavíta len priadny odvážlivec. Luxusné obchodné priestory, či reprezentačné manažérske apartmány zostali len v pôvodnom projekte.

Výstavisko

Ďalší projekt, ktorý zostal len v zbožnom prianí tvorcov. Aj keď svojich niekoľko rokov slávy mu nikto nemôže uprieť. Športová hala na výstavisku odchovala mnoho skvelých športovcov a dala slovenskému športu mnoho zvučných mien. Zostáva len dúfať, že znovuotvorenie športovej haly bude návratom k jej niekdajšej sláve.

Čítajte aj:

Nechajte sa inšpirovať lučenskými mamičkami: 5 miest, kam sa vybrať s deťmi v našom meste

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Lučenci, do ktorých by ste mali zavítať

Staré fotky Strandu ako parádna inšpirácia: Zmení sa tvár mestského parku?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM