Alžbeta Paulíková Rôzne

Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Zvolene, do ktorých by ste mali zavítať

Dediny okolo nášho mesta skrývajú všakovaké známe i menej známe zaujímavosti, ktoré sa rozhodne oplatí vidieť na vlastné oči. A vyraziť si na výlet, trochu zmeniť prostredie i vyvetrať si hlavu. Tu je 5 tipov z našej redakcie...

Ilustračný obrázok k článku Keď sa merať cestu rozhodne oplatí: 5 dedín pri Zvolene, do ktorých by ste mali zavítať
Zdroj: Dnes24.sk

Oddych na nezaplatenie

Potrebujete od všetkého vypnúť? V tom prípade neváhajte navštíviť obec Kováčová, ktorá vám oddych zaručene dopraje. Ponuke dediny sa potešia najmä rekreačné typy, ktoré môžu zrelaxovať v kúpeľoch, známom aquaparku či načerpať vodu z liečivého prameňa. Na svoje si však prídu aj vášniví turisti. V okolí sa nachádza niekoľko chodníkov a cyklotrás a Kováčová zaiste uspokojí aj hubárov.

Kultúrne pamiatky

Ak máte v obľube kultúru a historické pamiatky, určite by ste nemali obísť drevenú zvonicu v obci Michalková. V blízkosti sú drevené vyrezávané kríže detvianskeho typu a kultúrna pamiatka – ľudový murovaný dom. Michalková má však ešte jednu zaujímavosť. V osadách Hlivíkovci a Mozoľovci rastú mohutné exempláre dubov, ktoré sa určite oplatí vidieť.

Voda padajúca z výšky niekoľkých metrov

V jednej zo zvolenských obcí môžete nájsť skutočný vodopád vytvorený bez zásahu človeka. Táto kultúrna pamiatka nie je až tak známa, no pohľad na ňu stojí za to. Voda na turistami vyhľadávanom mieste padá z výšky 15 metrov. Ak sa chystáte na výlet do Zvolena, určite neobíďte obec Turová, ktorá túto krásu ponúka.

Osviežujúci dar prírody

V malebnej dedinke menom Čerín môžete nájsť to, čo nám iní môžu naozaj závidieť. Úžasné chutnú minerálnu vodu z útrob zeme. Tú si môžete nabrať pod dreveným prístreškom, ktorý určite neujde vašej pozornosti. Načapovať si tejto znamenitej vody tam môžete, koľko vám hrdlo ráči. Osviežite sa tak pred ďalšou cestou za zaujímavosťami a krásami regiónu.

Netradičné stavby

Milovníci kultúry si prídu na svoje aj v ďalšej známej zvolenskej obci. Ak navštívite Tŕnie, uprostred krásnej prírody nájdete drevenú zvonicu v tvare osemuholníka, ktorú nad zemou udržujú štyri hranaté podpory. Pokiaľ však nemáte so sebou rebrík, do stavby sa nedostanete.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM