Jakub Forgács Kultúra

Korálkové šperky aj hodvábne šatky. Ručne vyrobená nádhera vo Fiľakove

Radi sa kocháte krásnymi výtvormi? Teraz neďaleko Lučenca dostanete príležitosť, spoznať jedinečnú tvorbu dvoch šikovných dám!

Ilustračný obrázok k článku Korálkové šperky aj hodvábne šatky. Ručne vyrobená nádhera vo Fiľakove
Zdroj: TASR

Ručne vyrobené korálkové šperky a maľované hodvábne šatky uvidia návštevníci výstavy Variácie, ktorá je v priestoroch Mestského kultúrneho strediska (MsKS) vo Fiľakove sprístupnená do 22. októbra. Podľa slov jeho riaditeľky Andrey Illés Kósik tieto módne doplnky vyrobili dve umelkyne z Nových Zámkov.

Bude najkrajšia obec z okresu Lučenec? Naše želiezko v ohni zatiaľ vedie!

„Korálkové šperky Alice Stanczovej sú robené na mieru a sú jedinečné ako každá žena. Alica sa však okrem výroby takýchto šperkov a unikátnych kolekcií venuje aj organizovaniu kurzov pre deti a dospelých. Druhá autorka, Zsuzsa Juhász pracuje ako vychovávateľka, založila školské bábkové divadlo, kde sama pracuje na príprave kulís, dekorácií a bábok. Práve toto jej nevšedné hobby ju priviedlo k maľovaniu hodvábnych šatiek, ktoré jej doslova učarovali,“ priblížila riaditeľka MsKS.

„Podobne ako v hodvábnych šatkách, tak aj v korálkových šperkoch sa odráža životná sila ich autoriek, ich zmysel pre krásu a nehu. Každý z týchto doplnkov je majstrovské dielo, ktoré čaká na dokončenie – na ženu, ktorá ich bude s hrdosťou nosiť,“ sodala kurátorka výstavy Ildikó Száz.

Pozrite si v našej fotogalérii aj zábery z Fiľakovského hra­du!

Smelé plány v susednom Fiľakove. Mesto zamýšľa revitalizovať podhradie

Titul. foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM