Boris Macko Samospráva

Krytá plaváreň v Lučenci ostala ladom. Mestská poslankyňa netajila rozhorčenie

V mnohých mestách je štandardom, v Lučenci žiaľ nie. Reč je o krytej plavárni, ktorá je už niekoľko mesiacov zavretá. Na pretras sa opäť dostala aj v zastupiteľstve.

Ilustračný obrázok k článku Krytá plaváreň v Lučenci ostala ladom. Mestská poslankyňa netajila rozhorčenie
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Situáciou okolo krytej plavárne sa zaoberalo mestské zastupiteľstvo ešte v júni a tento týždeň sa téma opäť dostala na pretras. Niektorých poslancov zaujímalo, či sa ľady pohli a ako ďalej s plavárňou.

„Plaváreň je zavretá do februára 2015. Výdavky na budovu, plus splátky za úver na opravu budovy, plynú a pritom je plaváreň nevyužitá. Nikde som nevidela ani zmienku o tom, že by bola na predaj,“ poukázala na neradostný stav poslankyňa Rút Olšiaková.

Dodala, že podľa jej výpočtov sú všetky ročné výdavky vyše 900 000 eur ročne. Navyše splátky za úver, vďaka ktorému bolo možné opraviť plaváreň, musí mesto platiť až do roku 2025. „Neviem sa s tým zmieriť,“ dodala Olšiaková.

„Budovu musíme kvôli záväzku banke udržiavať v prevádzkyschopnom stave. K tomu treba prirátať splátky za úver a odpisy. Práve so splátkami za úver nespravíme bohužiaľ nič,“ vysvetlil Róbert Móric, predseda predstavenstva mestskej akciovej spoločnosti Spool, ktorá plaváreň spravuje. Dodal, že náklady na údržbu budovy plavárne sú podstatne nižšie, ako uvádzala poslankyňa. „Presné čísla teraz nemám pri sebe, ale vieme ich zverejniť, nie je to nič tajné,“ povedal Móric.

„Inzerát na predaj plavárne sme zverejnili na jednom portáli a momentálne máme jedného záujemcu. Ten by ale budovu kúpil za podstatne nižšiu cenu, ako je účtovná hodnota 1 milión eur,“ upresnil Móric. Čas ukáže, či sa plaváreň podarí predať. Prevádzku krytej plavárne v Lučenci ukončila samospráva vo februári 2015 z dôvodu zlého technického stavu, ktorý sa týkal predovšetkým statiky objektu. Keďže kompletná oprava by si podľa predstaviteľov mesta vyžiadala investície vo výške viac ako pol milióna eur, za výhodnejšiu alternatívu považujú výstavbu úplne novej krytej plavárne. Chceli by ju realizovať aj s pomocou Akčného plánu rozvoja okresu Lučenec.

Pozrite si nevyužívanú plaváreň v priloženej fotogalérii!

Krytá plaváreň v Lučenci je na predaj
10
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM