Ľubomíra Karmanová Správy

Kultúra v meste pod novým vedením: Riaditeľa vybrali spomedzi štyroch uchádzačov

Mestskí poslanci v tajnom hlasovaní schválili vymenovanie nového riaditeľa Mestského kultúrneho strediska. Obsadiť túto funkciu sa im podarilo až v druhom výberovom konaní.

Ilustračný obrázok k článku Kultúra v meste pod novým vedením: Riaditeľa vybrali spomedzi štyroch uchádzačov
Zdroj: TASR

Novou riaditeľkou Mestského kultúrneho strediska (MsKs) v Rimavskej Sobote sa stala Milana Jutková. Návrh na jej vymenovanie schválili v tajnom hlasovaní mestskí poslanci 17 hlasmi z 18 prítomných. „Ak bol tento post niekedy vnímaný akoby za odmenu, tak ja sa na to dnes už takto nepozerám. Beriem ho ako vyjadrenie dôvery a obrovské očakávanie od vedenia mesta a poslaneckého kolektívu,“ vyjadrila sa nová riaditeľka, ktorá situáciu v MsKs podľa vlastných slov už pozná, keďže posledné mesiace bola poverená jeho vedením.

Kultúra v dobrých rukách

Ako ďalej spomenula, svoju funkciu vníma predovšetkým ako vážnu manažérsku úlohu. „MsKs je veľká prevádzka, ktorá je poddimenzovaná finančne. A identifikovala som veľký problém aj v oblasti technického zabezpečenia. Zdá sa, že personálne poddimenzovaná je tiež oblasť národnostnej kultúry,“ uviedla Jutková s tým, že v najbližšom čase mieni preskúmať aj náplne práce jednotlivých pracovníkov.

„Budem trvať na tom, aby zamestnanci MsKs mali pružný pracovný čas tak, aby istý čas boli k dispozícii zamestnávateľovi a zvyšný čas budú realizovať výkony, ktoré majú vo svojich manažérskych a technických úlohách,“ uzavrela. „Som presvedčený, že MsKs bude v dobrých rukách, a myslím si, že slovenská, maďarská aj rómska kultúra sa bude v meste rozvíjať,“ povedal po zvolení riaditeľky primátor mesta Jozef Šimko. Dodal však, že jej úloha nebude ľahká a čaká na ňu veľa úloh.

Nová riaditeľka až po dvoch výberových

Obsadiť funkciu riaditeľa MsKs sa podarilo na základe výsledkov druhého výberového konania, v ktorom Jutkovú komisia určila ako najlepšiu spomedzi štyroch záujemcov. Zároveň bola zo strany primátora zastupiteľstvu navrhnutá ako jediná kandidátka na menovanie do funkcie. Prvé výberové konanie prebiehalo v lete a prihlásilo sa doň až osem uchádzačov, vrátane dnes zvolenej riaditeľky. Všetci mali možnosť počas piatich minút prezentovať svoju koncepciu pred mestskými poslancami, nikto z nich však v hlasovaní nezískal potrebný nadpolovičný počet hlasov.

Práve na rozdiely medzi oboma výberovými konaniami upozornil na začiatku približne polhodinovej rozpravy, ktorá predchádzala zvoleniu, poslanec Viliam Vaš. Podotkol tiež, že v predchádzajúcom výberovom konaní Jutková nezískala ani jediný hlas poslancov. „Od júna sa tak výrazne zlepšila, že teraz presvedčila výberovú komisiu?“ opýtal sa.

Podľa slov poslanca Jozefa Tótha, ktorý bol členom výberovej komisie, však v prvom výberovom konaní uchádzači nemohli počas niekoľkých minút dostatočne prezentovať svoju koncepciu. „Teraz mal každý z nich jednu hodinu na to, aby priblížil svoje vízie, čo ďalej s kultúrou v meste. Pani Jutková bola v tomto smere najlepšia,“ zdôraznil.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM