Stanislav Černák Rôzne

Lákadlá Podpoľania: Nepoškvrnená príroda, ideálne trasy na turistiku aj bicykel

Nepoškvrnená príroda, pre pešiu turistiku i cykloturistiku priam ideálne trasy, dostatok tradičných podujatí, no predovšetkým až božský pokoj, to sú hlavné atribúty, ktoré si už roky pochvaľujú návštevníci regiónu Podpoľania.

Ilustračný obrázok k článku Lákadlá Podpoľania: Nepoškvrnená príroda, ideálne trasy na turistiku aj bicykel
Zdroj: Webnoviny.sk

Lákadlá, ktoré sa tam miestnym samosprávam a aktivistom pôsobiacim v cestovnom ruchu (CR) podarilo zachovať, rokmi nestrácajú na svojej príťažlivosti, naopak, Podpoľanie sa týmito svojimi možnosťami a danosťami stalo známe aj ďaleko za hranicami kraja.

S cieľom propagovať región

Propagovať región ako ojedinelé miesto CR, začala prvý raz v novodobej histórii Slovenska skupina miestnych nadšencov v roku 2000. „Cykloklub Poľana sa vtedy spojil so združením Vydra z Čierneho Balogu a s Hucul klubom zo Sihly a vytvoril prvý produkt cestovného ruchu na Podpoľaní, Vulkán Poľana,“ hovorí členka Občianskeho združenia Podpoľanie a manažérka Miestnej akčnej skupiny (MAS) Podpoľanie Elena Jankovičová. Hneď na začiatku začali ponúkať svoje služby v informačnom centre v Gazdovskom dvore na začiatku Detvy a niekoľko rokov sa im úspešne darilo lákať na Podpoľanie najmä takých ľudí, ktorí túžili po zmene až vypätého pracovného rytmu.

Aj keď informačné centrum po niekoľkých rokoch svoju činnosť ukončilo, jeho zakladatelia získali mnohé skúsenosti, ktoré využili pri vzniku nového subjektu – MAS Podpoľanie. Po získaní významného grantu z eurofondov pomáhali od roku 2008 podporovať najmä tamojším obciam v ich skrášľovaní a propagácii a podnikateľom tiež pri rozširovaní ubytovacích kapacít.

Už viac ako 100 lôžok v súkromí

„Práve vhodné ubytovacie kapacity chýbali pred 15 rokmi pri rozbehu agroturistiky na Podpoľaní najviac,“ pokračuje Jankovičová. Dnes už celé zázemie pre oddych funguje v okrese oveľa lepšie. Napríklad 17 podporených podnikateľských subjektov vytvorilo za niekoľko uplynulých rokov viac ako 100 lôžok na súkromí. Podnikatelia už navyše neponúkajú hosťom len pasívny oddych, ale pri penzióne či chate majú napríklad aj farmu, kde predvedú výrobu syra či pečenie chleba. A čo je pozitívne, čoraz viac sa do tohto „boja“ o príťažlivejšie Podpoľanie zapájajú mladí ľudia.

MAS Podpoľanie aktuálne podporil aj ďalšie tamojšie združenie, SPORTPOĽANA, ktoré počas nedávnych Folklórnych slávností pod Poľanou predstavilo v infostánkoch región ako destináciu vidieckeho CR a tiež výrobcov Regionálneho produktu Podpoľanie a tých, ktorí poskytujú v oblasti turistické služby.

Plánov na rozvoj CR má však Jankovičová stále dosť. „Napríklad už v dohľadnej dobe by som rada oprášila projekt Vulkán Poľana a vytvorila nové, aktuálne programy pre turistov,“ pripomenula.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM