Ľubomíra Karmanová Rôzne

Letíte na opačný koniec sveta? 7 rád od letušky Petry z Lučenca: Toto v lietadle určite neskúšajte!

Na krátke lety do obľúbených dovolenkových destinácií sú už našinci zvyknutí. Stále viac Lučenčanov sa, však, vydáva aj za ďalekou exotikou. Ako zvládnuť náročné medzikontinentálne lety poradí Lučenčanka, ktorej sa splnil sen mnohých dievčat.

Ilustračný obrázok k článku Letíte na opačný koniec sveta? 7 rád od letušky Petry z Lučenca: Toto v lietadle určite neskúšajte!
Zdroj: Dnes24.sk

Na krátky let do Bulharska, či Turecka a cestovanie lietadlom je už väčšina ľudí zvyknutých. No, možno vás práve tento rok ešte čaká prvý len na opačný koniec sveta a takáto cesta je pre vás hotovou nočnou morou. Ako ju zvládnuť bez ujmy na zdraví, ale aj s gráciou, to poradí Lučenčanka, ktorá si splnila sen mnohých dievčat a ako letuška denne lieta po celom svete.

„Cestujúci často majú problém zorientovať sa v lietadle. Nevedia nájsť svoje miesto, alebo toalety. Mnohí sa obávajú aj rečovej bariéry, ale to obyčajne nie je až taký problém, všetko sa dá nájsť v menu, ktoré je v mnohých jazykoch a letušky väčšinou hovoria viacerými jazykmi, takže rečovej bariéry sa ľudia obávať nemusia,“ hovorí Petra.

Letušky sú milé, ústretové a usmievavé dievčatá, ktoré sa snažia zabezpečiť cestujúcim čo najpríjemnejší let. Sú však cestujúci, ktorí im ich prácu dokážu poriadne znepríjemniť. „Nemáme radi ľudí, ktorí sa neustále dožadujú pozornosti, napriek tomu, že je tu ďalších 400 ľudí na palube. Napriek tomu, že majú našu maximálnu starostlivosť a ochotu, si našu prácu nevážia a sťažujú sa, aj keď sa im maximálne snažíme vyjsť v ústrety,“ zdôveruje sa usmievavá letuška.

A tu sú rady odborníčky, ako zvládnuť dlhú cestu lietadlom:

  1. Na dlhú cestu lietadlom sa určite vychystajte skôr. Skúsená letuška Petra radí, že najlepšie je byť na letisku už tri hodiny vopred. Pozorne si prečítajte aj požiadavky spoločnosti na váhu a rozmery batožiny, čím predídete nepríjemným prekvapeniam a vysokým poplatkom.
  2. Inštrukcie na stránkach spoločností nikto nečíta, ale keď človek letí prvý krát je dobré si ich preštudovať, aby nebol zmätený.
  3. Tiež je potrebné rešpektovať pokyny letušiek. „Ak si sadneme pre turbulencie a povieme, že nemôžete prebaliť svoje dieťatko, nie je to preto, že sme bezočivé. Turbulencie môžu byť nebezpečné, vo vzduchu je aj mnoho nástrah a keď si uvoľníte pás napriek upozorneniu, môžete sa vážne zraniť,“ vysvetľuje Petra.
  4. Určite nežiadajte o uskladnenie batožiny v úložnom priestore letušku. Požiadajte spolucestujúceho, alebo niekoho nablízku. „Ak niekto očakáva, že zdvihnem batožinu 427 ľuďom každý let, tak môžem zajtra odísť na invalidný dôchodok,“ s úsmevom dodáva.
  5. Nepresadajte si z ekonomickej do biznis kabíny len tak, lebo je tam viac miesta. „Rozdiel medzi týmito triedami sú tisíce dolárov. Pár ľudí si myslí, že precestujú v biznis triede pretože je poloprázdna. Ľudia v biznise so šampanským a luxusom si poctivo za tento zážitok zaplatia, tak prosím rešpekt,“ radí.
  6. Určite nefajčite. Na palube lietadla je to zakázané. "Boli takí odvážlivci, čo to skúšali na toalete, ale senzory v lietadle sú také citlivé, že sa spustia aj pri laku na vlasy. Na letisku už potom čaká polícia a vysokej pokute sa nevyhnete.
  7. Všetko, čo aerolinky, s ktorými letíte ponúkajú, nájdete v menu. Videosystém, je zatiaľ najmodernejším vynálezom aeroliniek, čo sa týka komunikácie, zábavy a informácií. Informácie tu nájdete v mnohých jazykoch. Tiež tu nájdete filmy, priame prenosy, internet, ak vaša rodina sedí v inej časti lietadla, môžete si zavolať. Nájdete tu aj profesionálnu zdravotnú starostlivosť, hračky pre deti, aktivity, výživu, či sunar. Môžete si urobiť Polaroid fotografie. „Cestujúci nemusí sedieť celý let bez pohnutia. Môžete sa poprechádzať. Na každom lete je medzinárodná posádka a každá letuška hovorí iným jazykom a rada vám poradí, či pomôže, alebo len tak prehodí niekoľko viet. Keď máme chvíľu čas, radi sa s cestujúcimi porozprávame“ dodala na záver Petra.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM