Michaela Mozolányová Rôzne

Lučenčan môže byť na seba pyšný: Vyrobil najlepšiu jablkovicu v celom Novohrade aj Gemeri!

Najlepšia jablkovica na Gemeri aj v Novohrade je z Lučenca. Vybrala ju porota na súťaži ovocných destilátov Lukovišťský kalíščok z 202 vzoriek od pestovateľov, ktoré boli vypálené v 20 pestovateľských páleniciach v regiónoch Novohradu a Gemera- Malohontu.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčan môže byť na seba pyšný: Vyrobil najlepšiu jablkovicu v celom Novohrade aj Gemeri!
Zdroj: TASR

Porota prvého ročníka súťaže ovocných destilátov Lukovišťský kalíščok hodnotila 202 vzoriek od pestovateľov, ktoré boli vypálené v 20 pestovateľských páleniciach v regiónoch Novohradu a Gemera – Malohontu. Ako povedal starosta obce Lukovištia v okrese Rimavská Sobota Jozefa Mittera, pripomínajú si takto 80. výročie založenia tamojšej obecnej pálenice. Výstava vyvrcholí 12. júla slávnostným vyhlásením výsledkov.

Destiláty súťažili v šiestich kategóriách

V rodnej obci básnika Ivana Kraska hodnotilo domáce pálenky tridsať degustátorov. Destiláty boli rozdelené do šesť kategórií – slivovica, jablkovica, hruškovica, čerešňovica-višňovica, záhradná zmes a iné ovocie. „Od roku 1934 sa v lukovištskej pálenici vypálilo veľké množstvo kvalitných ovocných destilátov a tak si vytvorila v širokom okolí veľmi dobré meno. K iniciatíve domácich organizátorov sa pripojila Gemerská poľnohospodárska a potravinárska komora, Okresné výbory Slovenského zväzu záhradkárov v Lučenci a Rimavskej Sobote, Miestna akčná skupina Malohont v Hrachove a ďalší. Ide nám predovšetkým o osvetu v príprave kvalitných ovocných destilátov vyrobených v licencovaných páleniciach a slúžiacich hlavne pre zdravie ľudí. Súčasťou je i kultúra pitia," povedal Mittera.

Pálenie je v regióne dlhoročnou tradíciou

Prvý ročník súťaže Lukovišťský kalíščok bol vyhlásený koncom januára 2014. Zber vzoriek ukončili koncom apríla. Desať trojčlenných hodnotiacich tímov ich ohodnotilo a najlepšie destiláty postúpili do finále. Zúčastneným pestovateľom udelili 55 zlatých, 64 strieborných a 41 bronzových diplomov. „Pálenie ovocných destilátov je na Gemeri dlhoročnou tradíciou. Región bol totiž v minulosti zásobárňou ovocia pre Uhorsko a prechýrené slivovice z Valickej doliny boli vzácnym výmenným tovarom," doplnil predseda Gemerskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory František Tóth.

Najlepšia jablkovica z Lučenca

Šampiónom súťaže sa stala slivovica Alexandra Dóbiho z Dúžavy, ktorý ju vypálil v Lukovištiach. Najlepšiu jablkovicu prihlásil Oskar Jakubovič z Lučenca, hruškovicu Ľuboslav Novák z Horných Strhár, čerešňovicu František Vitárius z Veľkého Blhu, záhradnú zmes Ján Kúdela z Lukovíšť a ako destilát z iného ovocia bodovala borovička Fedora Príhradského z Gemerskej Hôrky.

Výstava vyvrcholí 12. júla slávnostným vyhlásením výsledkov, udelením cien a diplomov, počas oficiálnych osláv 80. výročia obecnej pálenice. Na svoje si prídu všetci návštevníci pri ochutnávke vzoriek destilátov či pripraveného hodového jedla a sprievodnom kultúrnom programe.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM