Michaela Mozolányová Správy

Lučenčania pomôžu Srbsku: Pre povodňami postihnuté oblasti zorganizujú materiálnu zbierku

Obyvatelia nášho mesta budú môcť podať pomocnú ruku srbským občanom. V Lučenci vznikla zbierka na pomoc oblastiam postihnutým povodňami.

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania pomôžu Srbsku: Pre povodňami postihnuté oblasti zorganizujú materiálnu zbierku
Zdroj: TASR

Slovenská katolícka charita (SKCH) organizuje materiálnu zbierku na pomoc zaplavenému Balkánu. Na celom Slovensku vytvorila sieť 32 centier, ktoré budú od ľudí prijímať napríklad čistiace a dezinfekčné prostriedky a vybrané potraviny. Ďalšie centrá postupne pribúdajú. Zbierka potrvá od 22. mája do 5. júna 2014, následne materiálnu pomoc SKCH prepraví do Bosny a Hercegoviny i Srbska. Informoval o tom hovorca SKCH Lukáš Melicher. „Naši partneri situáciu označili ako najväčšiu krízu, s ktorou sa stretli od skončenia vojny v 90. rokoch. Caritas Srbsko a Caritas Bosna a Hercegovina sa preto s vypätím všetkých síl snažia podať pomocnú ruku všetkým, ktorí to potrebujú. Pomôcť im v tejto zložitej skúške považujeme za našu povinnosť," uviedol v súvislosti so záplavami na Balkáne generálny sekretár SKCH Radovan Gumulák.

Zbierajú potrebné veci

Povodne boli najhoršou prírodnou katastrofou v histórií Srbska. Zbierať sa budú plienky, hygienické prostriedky, gumené čižmy, balená voda, konzervované potraviny, matrace, deky, paplóny, bielizeň, dezinfekčné prostriedky, oblečenie a obuv. Všetky vyzbierané veci budú následne prevezené prostredníctvom Srbského veľvyslanectva do kritických oblastí v Srbsku. Centrá vznikli okrem Lučenca aj v Rimavskej Sobote, Rožňave, Kokave nad Rimavicou alebo vo Fiľakove. Zoznam všetkých centier s kontaktnými údajmi na miestnych koordinátorov je dostupný na internetovej stránke www.charita.sk/povodne.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM