Boris Macko Rôzne

Lučenčania ukázali svoju štedrosť. Krajanom sa odmenili krásnym spôsobom

Medzi naším mestom a srbskou Kovačicou sa rozbehol pozitívny výmenný obchod. Dôkazom je krásny čin Lučenčanov!

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania ukázali svoju štedrosť. Krajanom sa odmenili krásnym spôsobom
7
Galéria
Zdroj: Novohradské múzeum a galéria

Mesto Lučenec sa Slovákom z Kovačice odvďačilo za kultúrne vystúpenia vyhlásením zbierky v rámci projektu Vianoce pre Kovačicu. Je to len potvrdenie ďalšej spolupráce. Určite si mnoho Lučenčanov pamätá Detskú svadbu z Kovačice. Deti zo spomínaného srbského mesta predviedli starobylé svadobné zvyky Slovákov. Navyše Slováci z Kovačice sú svetoznámi svojím insitným umením.

„Ďakujem všetkým Lučenčanom, ktorí sa do tejto zbierky zapojili. Takýmto spôsobom sme ich chceli trochu podporiť aj vyzdvihnúť a dať im duševný odkaz, že na nich myslíme a máme ich radi,“ povedala primátorka Lučenca Alexandra Pivková.

Zbierka nebola finančná, išlo predovšetkým o darčeky pre deti Dolnozemských Slovákov. „Väčšinou šlo o knihy, hračky, či sladkosti. Obdarované boli aj deti, ktoré tu vystupovali. Mali veľkú radosť a boli vďačné,“ upresnila etnologička Novohradského múzea a galérie Emília Mázorová. „Prispeli nielen jednotlivci, ale aj škôlky, ktoré venovali hračky. Ľudia darovali hodnotné nové a zánovné knihy napríklad z dejín Slovenska,“ dodala Mázorová. Každý, kto prispel nemusí ľutovať. Väčšina Dolnozemských Slovákov pochádza priamo z Novohradu. Väčšinou z dedín okolo Lučenca, či Veľkého Krtíša.

86 % Slovákov

Už teraz je isté, že Slováci z Kovačice zavítajú do Lučenca aj v tomto roku. „Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska je zapísané do kultúrneho dedičstva Srbska. To je prvý stupeň k tomu, aby mohlo byť zapísané aj do zoznamu UNESCO. Chceme, aby sa o tom na Slovensku vedelo,“ vysvetlil zakladateľ Galérie a Nadácie Babka v Kovačici Pavel Babka. Len pre zaujímavosť, zo zhruba 7000 obyvateľov Kovačice je 86 % Slovákov.

„Sme radi, že zbierka potešila Dolnozemských Slovákov. Ich insitné umenie, hlavne obrazy obdivoval aj francúzsky prezident a rôzne svetové osobnosti. Len tu v ich pôvodnej vlasti akoby sme na nich zabudli. Preto sa tešia, že sa o nich zaujímame a môžu nám ukázať svoje pôvodné zvyky aj umenie,“ dodala Mázorová. Dolnozemskí Slováci sú o to radšej, že peniaze z rôznych projektov končia často v nenávratne, no dary od Lučenčanov sú adresnejšie a osobnejšie.

Pozrite si v galérii Detskú svadbu, ktorú deti z Kovačice predviedli v našom meste!

Detská svadba v Lučenci
7
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM