Ľubomíra Karmanová Správy

Lučenčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!

Je ich rodným mestom, no napokon to osud zariadil tak, že žijú niekde inde. Na Lučenec však nezanevreli a časom si ešte viac uvedomujú, aké veci späté práve s našim mestom im chýbajú. Na čo sa teda Lučenčania žijúci mimo svojho pôvodného domova tešia najviac, keď sa sem vracajú?

Ilustračný obrázok k článku Lučenčania žijúci mimo svojho rodného mesta: 10 vecí, na ktoré sa najviac tešíme po návrate domov!
Zdroj: Dnes24.sk

Kľud

Najviac Lučenčanom, ktorých osud zavial mimo ich rodného mesta, chýba podľa nich samotných pokoj nášho malého mestečka. „Keď prídem domov z Bratislavy, vychutnávam si ten pokoj v uliciach. Možno, že Lučenčanom sa zdá, že tu zdochol pes, ale keď sa vyberieme s priateľkou na večernú prechádzku ulicami Lučenca, je to úplná pohoda, oproti bratislavskému zhonu,“ tvrdí Lučenčan Ján (29), ktorý sa za prácou pred 8 rokmi presťahoval do Bratislavy.

Mamina kuchyňa

Väčšina tých, ktorým k srdcu prirástla kuchyňa ich mamy, sa zhodla na tom, že nikde vo svete a dokonca ani v tých najlepších reštauráciách sveta sa nenajedia tak dobre, ako z hrnca vlastnej mamy. „Moja mama je veľmi dobrá kuchárka a ja som sa veľa od nej naučila. No priznám sa, že doma mi najviac chýba práve vôňa maminej nedeľnej slepačej polievky. Aj keď ju varím tak ako ona, nikdy to nie je ono. Keď prídem na návštevu k rodičom, mama vždy chystá práve slepačí vývar s domácimi rezancami, ktorý mám najradšej,“ chváli domácu kuchyňu svojej mamy Radka (30), ktorá už niekoľko rokov žije v Írsku.

Park

Lučenecký park patrí medzi najkrajšie na Slovensku a možno aj preto patrí medzi miesta, kde sa Lučenčania radi stretávajú a trávia svoje voľné chvíle. „Vždy, keď sa vrátim zo Žiliny domov, vyberieme sa s celou rodinou do parku. Svojej manželke som už vyrozprával milión príbehov o tom, ako sme z deky pri potoku sledovali filmy v letnom kine, alebo skúšali s kamarátmi prvú cigaretu na opustených lavičkách. Aj naše deti to tu majú radi. Najmä ihrisko a zvieratká.,“ prezradil rodák z Lučenca, ktorého do iného mesta zaviedla láska. Robo (43) už takmer 20 rokov žije v Žiline.

Voľné parkovacie miesta

Aj keď niekedy máme pocit, že v Lučenci nie je kde zaparkovať, tí, čo bojujú o parkovacie miesta vo veľkomestách na to majú iný názor. „Keď prídem za našimi na Rúbanisko, nikdy nemám problém s tým, aby som zaparkoval. Keď som doma v Bratislave, nájsť voľné miesto pred činžiakom, v ktorom bývam, je nemožné. Tu môžem zaparkovať rovno pod oknami,“ pochvaľuje si výhodu bývania na sídlisku v malom meste Viktor (32).

Všade na skok

Výhody malého mesta vidia tí, ktorí sa udomácnili vo veľkomestách aj v krátkych vzdialenostiach. „V Prahe využívame auto, metro, či električky. Zo sídliska je nemožné presunúť sa pešo, ak potrebujete niečo vybaviť. V Lučenci auto ani nepotrebujeme. Či potrebujeme niečo vybaviť na úradoch, alebo si chceme ísť posedieť do reštaurácie, alebo sa poprechádzať v prírode, všade zájdeme pešo. Je to veľká výhoda. Ušetríme na benzíne,“ vidí výhody svojho rodného mesta Sandra z Prahy (36).

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM