Boris Macko Kultúra

Lučenčanov čaká týždeň nabitý akciami. 10 lákadiel, ktoré netreba prehliadnuť

Nový týždeň je tu a v Lučenci a okolí opäť nebude núdza o atraktívne podujatia. Kam sa oplatí zavítať počas nadchádzajúcich siedmich dní?

Ilustračný obrázok k článku Lučenčanov čaká týždeň nabitý akciami. 10 lákadiel, ktoré netreba prehliadnuť
8
Galéria
Foto: Boris Macko

POÉZIA KAMENINY

do 25.9. 2016, Bebekova veža, Fiľakovský hrad

Jedinečná možnosť vidieť kameninové a keramické výrobky v malebnom prostredí Fiľakovského hradu. Vystavené výrobky sú majstrovským dielom niekdajšej rožňavskej kameninovej manufaktúry. Exponáty pochádzajú z Baníckeho múzea v Rožňave, Východoslovenského múzea v Košiciach a Gemersko – malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Výstava potrvá až do 13. novembra 2016.

ADVOKÁCIA VČERA A DNES

do 25.9. 2016, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Využite poslednú možnosť a pozrite si jedinečnú výstavu venovanú histórii aj súčasnosti advokácie. Odvíja sa na jednotlivých paneloch, ktoré mapujú jej vývoj od starého Ríma po súčasnosť. V doslovnom preklade je advokát ten, kto je privolaný na pomoc. Výstava ako celok je výsledkom spolupráce Univerzitnej knižnice Bratislava a Slovenskej advokátskej komory. Potrvá do konca tohto mesiaca.

TVORIVÉ DIELNE

do 25.9. 2016, Novohradské osvetové stredisko Lučenec

Výstava fotografií zachytávajúca deti pri práci v letných tvorivých dielňach je sprístupnená v priestoroch Novohradského osvetového strediska. Možno ju vidieť počas pracovných dní od 8:00 do 15:00.

TVORIVÉ DIELNE PRE VEREJNOSŤ

19. – 22.9. 2016, od 12.00, Novohradské osvetové stredisko Lučenec

Ak sa chcete naučiť tradičné výtvarné techniky, ako je paličkovanie, tkanie, maľovanie na skle, či dokonca točenie na hrnčiarskom kruhu, máte jedinečnú príležitosť. Ponúka ju Novohradské osvetové stredisko. Každý deň bude venovaný jednej zo spomenutých techník.

VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ

20.9. – 25.9. 2016, Novohradské osvetové stredisko Lučenec

Výstava amatérskych fotografií od deviatich autorov dokazuje, že aj fotografi, ktorí nie sú profesionáli dokážu urobiť umelecky kvalitné zábery. Najlepšie je prísť sa o tom presvedčiť na vlastné oči.

AJ MUŽI MAJÚ SVOJE DNI

20.9. 2016, 19.00, Divadlo B. S. Timravy Lučenec

Nahliadnite za oponu večných mužských únikov a priblížení sa svetu žien a riešenia dilemy: s nimi alebo bez nich? Rozohrané situácie prinesú množstvo zábavných momentov, nečakaných zvratov a zápletiek a možno aj odpoveď na otázku, či je vôbec možné žiť bez žien a ich večných mánií. Štyria sexi muži ponúkajú svoj návod. Skvelé divadelné predstavenie v ktorom účinkuje aj Lučenčan Ján Jackuliak. Okrem nášho rodáka s v tejto celosvetovo obľúbenej veselohre predstavia aj Branislav Deák, Marián Mitaš, Gregor Hološka, Milan Bahul.

SLOVENSKÝ KOMORNÝ ORCHESTER

22.9. 2016, 19.00, Synagóga Lučenec

Špičkové hudobné profesionálne teleso z Bratislavy pod umeleckým vedením Ewalda Danela. Aj ďaleko za hranicami našej vlasti uznávaný komorný orchester ukončí nádherným koncertom Lučenské Kultúrne Leto 2016. Príďte sa presvedčiť, že krása hudby je nekonečná a že vážna hudba je vrchol hudobného umenia!

VÝROBA HRNČIARSKEHO RIADU

22.9. 2016, 9.00 – 14.00, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Ak túžite po vlastnoručne vyrobenej keramike, či presnejšie riade, máte jedinečnú príležitosť. Stačí prísť tento štvrtok do Novohradského múzea splniť si tento sen. Na tejto akcii spolupracuje múzeum s výrobným družstvom Šamotka Hrnčiarske Zalužany.

BESEDA – JURAJ ČERVENÁK

22.9. 2016, 17.00, Mestská knižnica Fiľakovo

Tento dnes už pomerne známy autor historických príbehov a detektívok sa vo štvrtok predstaví vo Fiľakove. Je to jedinečná možnosť položiť otázku, alebo sa porozprávať s jedným z mála slovenských spisovateľov, ktorí sa svojmu remeslu venujú profesionálne. Juraj Červenák navyše vo Fiľakove predstaví aj svoje najnovšie dielo Prízraky na Devíne.

ZBERATEĽSKÉ BURZY STAROŽITNOSTÍ A KURIOZÍT

25.9. 2016, 19.00, Mestská tržnica Lučenec

Príďte kúpiť, predať či vymeniť zberateľské a historické predmety z minulých čias všetkých zberateľských odborov, starožitnosti, ale aj predmety z domácností či iné zaujímavosti a kuriozity. Vítaní sú aj tí, ktorí sa chcú prísť len pozrieť a vychutnať si jedinečnú atmosféru burzy.

Čítajte tiež:

Unikátna výstava v lučeneckom múzeu. Predstaví aj zaujímavosť z histórie advokácie

Maľovaný spev rodnej zeme v Lučenci. Videli ste už naivné umenie z Kovačice?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM