Michaela Mozolányová Samospráva

Lučenec bude zelenší: V týchto uliciach mesta pribudnú nové stromčeky

Nevhodné vplyvy počasia i posypová soľ, mali za následok vysýchanie zelene a stromov v našom meste. Vedenie mesta sa pustilo do riešenia tohto problému. Výsledkom je 57 nových stromčekov, ktoré pribudnú v jednotlivých ulicach Lučenca. Prečítajte si, v ktorých...

Ilustračný obrázok k článku Lučenec bude zelenší: V týchto uliciach mesta pribudnú nové stromčeky
Foto: Ondrej Petričko / Zdroj: Dnes24.sk

Mesto Lučenec má v pláne postupne revitalizovať zeleň, stromy a náhradnú výsadbu. Po expertíze, ktorú vedenie mesta vykonalo, sa zistilo, že po siedmich rokoch zmien v meste chýba z rôznych dôvodov 60 stromov.

Zámerom mesta je preto v dvoch etapách nahradiť zeleň tam, kde vyschla, alebo tam, kde boli stromy vyrúbané. V prvej etape na jeseň tohto a jar budúceho roku plánuje zainvestovať do výsadby väčších stromov a to v miestach, kde chýbajú. Malo by ísť o ulice T. G. Masaryka, Železničná, Novohradská, Námestie republiky a v druhej etape výsadbu na Rúbanisku III.

Pri výbere stromov musí mesto zohľadňovať lokalitu, či sa tam schádzajú ľudia alebo hrajú deti. Preto musí brať do úvahy, či sa tam strom hodí či už veľkosťou alebo listom. Na ulici T. G. Masaryka preto plánuje vysadiť 23 kusov javora poľného, na Námestí republiky v stredovom páse 26 kusov okrasnej slivky, na Ulici novohradskej – pred mestským úradom 6 kusov okrasnej sakury a na Železničnej ulici 2 kusy višne krovitej.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM