Boris Macko Samospráva

Lučenec musel kvôli psom ustúpiť prokurátorovi. Ako sa zmeny týkajú psíčkarov?

Medzi poslancami sa na pretras dostal protest prokurátora. Súvisel s podmienkami držania psov na území mesta!

Ilustračný obrázok k článku Lučenec musel kvôli psom ustúpiť prokurátorovi. Ako sa zmeny týkajú psíčkarov?
28
Galéria
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo zobralo na vedomie protest prokurátora proti všeobecno – záväznému nariadeniu (VZN), ktoré upravuje niektoré podmienky držania psov v Lučenci. V opačnom prípade by sa mesto nevyhlo súdu. Prokurátorovi prekážalo, že mesto vo VZN číslo 5 z roku 2015 upravovalo tie podmienky chovu a držania psov, ktoré sú v rozpore so zákonom.

Výhrady sa okrem iného týkali aj situácie, ak dôjde k strate, krádeži, či zničeniu evidenčnej známky psa. Vo VZN nebolo stanovené, či v takom prípade vydá náhradnú známku a ak áno, za aký poplatok.

Podľa doterajšieho nariadenia prijatého mestom bolo možné vstúpiť do autobusu MHD len so psom na vôdzke a s náhubkom, prípadne v schránke, alebo klietke. Podľa prokurátora však môže mesto zaviesť takúto povinnosť len v dopravných prostriedkoch, ktoré vlastní. Rovnako je to aj prípade miest a plôch, ktoré mestu nepatria a tým pádom je to nad rámec kompetencií, ktoré ukladá zákon.

Ďalší rozpor spočíval v tom, že mesto podľa VZN vyznačilo miesta, kde je psom dovolený voľný pohyb. No podľa zákona má naopak označiť miesta, kde je voľný pohyb psov zakázaný. Podľa niektorých poslancov je to čudné.

„Podľa zákona by mali byť po takmer celom Lučenci oznamy, alebo tabule, ktoré by upozornili no zákaz voľného pohybu psov. To je trochu absurdné. No protestu prokurátora sme vyhoveli, aby tu nebol konflikt so zákonom,“ povedala poslankyňa mestského zastupiteľstva Anna Václavíková. Mestský úrad preto vypracuje návrh nového VZN upravujúci chov a držanie psov. Má byť predložený na zasadnutie mestského zastupiteľstva vo februári 2017.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery vianočnej výzdoby v uliciach Lučenca!

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Predvianočná nálada v uliciach večerného Lučenca
28
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM