Simona Husaniková Kultúra

Lučenec sa vráti do doby minulej: My sme malí remeselníci

Akcia sa uskutoční v dňoch 19. - 25.6.2013 v priestoroch Novohradského múzeum a galérie na Kubínyiho námestí. Prísť môžete v týchto dňoch od 8,00 do 12,00 hod. Skupiny žiakov, ktoré sa chcú zúčastniť programu sa musia nahlásiť vopred.

Ilustračný obrázok k článku Lučenec sa vráti do doby minulej: My sme malí remeselníci
Foto: Simona Husaníková / Zdroj: Dnes24.sk

My sme malí remeselníci je názov projektu, ktorý sa uskutoční vďaka podpore Nadácie SPP. Inštitúcia pripravila pre žiakov základných škôl cyklus prednášok so zameraním na históriu cechov a remesiel v našom regióne. Oboznámi účastníkov s tradičnými pracovnými náradiami, výrobnými postupmi a sortimentom. Súčasťou podujatia budú praktické ukážky práce súčasných remeselníkov – kováča, obuvníka, hrnčiara, stolára a krajčíra. V priebehu týždňa každý deň jeden z nich bude prezentovať svoje umenie a žiaci si môžu aj vyskúšať prácu jednotlivých remeselníkov.

Program je určený len pre skupiny žiakov, ktoré sa nahlasujú vopred. Remeselníci budú pozývaní podľa nasledovného harmonogramu :

  • 19. 6. 2013 – Branislav Škoda z Poltára – stolár
  • 20. 6. 2013 – Miroslav Mizera z Poltára – obuvník
  • 21. 6. 2013 – Stanislav Krajči z Ľuboreči – kováč
  • 24. 6. 2013 – Henrietta György z Fiľakova – krajčírka
  • 25. 6. 2013 – Peter Tatárik zo Seliec – hrnčiar

Pedagógovia základných škôl majú možnosť výberu termínu na základe záujmu žiakov. Projekt ponúka účastníkom podujatia nielen teoretické znalosti o bohatej histórii ľudových remesiel v Novohrade, ale aj zážitok v praxi si aspoň na chvíľu vyskúšať ich prácu.

Malí remeselníci v Lučenci
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM