Boris Macko Samospráva

Lučenec získa jedinečnú základnú školu. V čom sa má líšiť od ostatných?

Základná škola s materskou školou na Kubínyiho námestí zmení zriaďovateľa. Primátorka Pivková uviedla, čím môže byť pre mesto prínosom!

Ilustračný obrázok k článku Lučenec získa jedinečnú základnú školu. V čom sa má líšiť od ostatných?
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk

V Lučenci pribudne prvá základná škola (ZŠ) s duálnym vzdelávaním. Keďže s týmto krokom súhlasí vedenie mesta aj poslanci, od 1. januára 2017 prejde ZŠ s MŠ na Kubínyiho námestí pod Deutsch – Slowakische Akademien so sídlom v Brezne. Navyše samospráva budovu školy prenajme na 15 rokov za symbolické euro ročne. Podľa primátorky Lučenca Alexandry Pivkovej ide o krok, ktorý do budúcna môže pomôcť pri znižovaní nezamestnanosti.

Podotkla, že na škole má dôjsť i k pozdvihnutiu výučby nemeckého jazyka a vytváraniu vzťahu detí k technickým predmetom. „To znamená podchytiť tie zručnosti a schopnosti detí, ktorým sa v tomto čase nevenuje veľká pozornosť. Všetko je o bifľovaní, zhŕňaní informácií a encyklopedických vedomostiach,“ uviedla primátorka s tým, že samospráva má vedomosti o úspešnom fungovaní takýchto škôl v ďalších dvoch mestách – Prešove a Považskej Bystrici.

„S Deutsch – Slowakische Akademien sme rokovali, nechali sme si vysvetliť, čo fungovanie školy v ich réžii obnáša. Fungujú takto vo viacerých mestách. Overili sme si to a referencie sú dobré,“ vysvetlila primátorka. Navyše je podľa nej nový zriaďovateľ prísľubom vyššej kvality, modernejšieho vzdelávania, nových investícií a spolupráce s podnikateľskými subjektmi v rámci duálneho vzdelávania. Doteraz na základných školách v meste chýbalo. „Možno urobí aj konkurenciu medzi základnými školami. Vždy je dobré, keď sú na trhu viaceré subjekty, ktoré potom zvyšujú aj celkovú kvalitu vzdelávania,“ myslí si primátorka.

Pozrite si ZŠ s MŠ na Kubínyiho námestí v našej fotogalérii!

ZŠ s MŠ na Kubínyiho námestí zmení v novom roku zriaďovateľa
6
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM