Ľubomíra Karmanová Správy

Lučenecká lekárka Viola Dováľová varuje pred horúčavami: Týmto môžete postihnutému zachrániť život

V najbližších dňoch nás meteorológovia varujú pred takmer tropickými horúčavami. Zisťovali sme, aké následky môžu mať na ľudský organizmus a ako ich prežiť bez ujmy na zdraví.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecká lekárka Viola Dováľová varuje pred horúčavami: Týmto môžete postihnutému zachrániť život
Zdroj: TASR

Najbližší víkend bude v Lučenci podľa meteorológov tropický. Vysoká teplota ovzdušia podľa odborníkov zasahuje do termoregulácie organizmu, ktorá prestáva fungovať a spôsobí tepelný úpal. „Telesná teplota rýchlo stúpa, potenie ako regulačný mechanizmus zlyháva.Organizmus sa neochladzuje a telesná teplota môže stúpnuť behom 10 –15minút až na 40 stupňov celzia,“ vysvetlila MUDr. Viola Dováľová z infekčného oddelenia VšNsP v Lučenci.

Ako ďalej upresnila, ak nie je včas poskytnutá prvá pomoc, môže dôjsť k trvalému ohrozeniu zdravia, ale dokonca až k úmrtiu. „Prejavmi tepelného úpalu sú vysoká teplota, zrýchlený pulz, suchá a sčrvenaná pokožka, chýbajúce potenie, bolesť hlavy s poklesom tlaku krvi, závraty, nevolnosť a zvracanie, zmatenosť, kŕče a bezvedomie,“ objasnila lekárka.

Horúčavy sú najnebezpečnejšie pre starších ľudí, ale tiež chorých, malé detí a samozrejme pre ľudí pod vplyvom omamných látok. V takýchto horúčavách lekárka odporúča nezdržiavať sa na priamom slnku, dostatočný prísun tekutín a ľahká strava. „Pozor si treba dať zvlášť na mliečne výrobky, nekonzumovať ťažké jedlá a vyvarovať sa aj osvieženiu v podobe alkoholických nápojov,“ radí lekárka. Oblečenie by malo byť vzdušné, na slnko treba chodiť s prikrývkou na hlave.  

Napriek dodržiavaniu rád, sa môže stať, že niekomu z vašich blízkych príde nevoľno, v takýchto prípadoch treba vedieť pomôcť. „Postihnutého preniesť do chladného prostredia, čo najrýchlejšie ochladiť telo studenými obkladmi. Postihnutého v bezvedomí uložiť do stabilizačnej polohy, nepodávať nič do úst a okamžite zavolať rýchlu lekársku pomoc,“ radí odborníčka.

V mesiaci jún je najslabšia ozonová vrstva, preto najskôr dôjde k úpalom a spáleniu kože. "Nedostatočný je príjem tekutín  hlavne u starých ľudí, kde chýba pocit smädu. Deťom treba  často podávať tekutiny, nie naraz veľké množstvá, ale často primerané dávky,“ upozorňuje na záver lekárka.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM