Boris Macko Samospráva

Lučenecká plaváreň už mesiace nefunguje. Ako vyzerá jej ďalší osud?

V súčasných horúčavách ľudia vyhľadávajú schladenie v bazénoch. Hoci sú v kurze kúpaliská, Lučencu chýba aj plaváreň. Po utorkovom zastupiteľstve je jasné, že ešte nejaký čas aj bude.

Ilustračný obrázok k článku Lučenecká plaváreň už mesiace nefunguje. Ako vyzerá jej ďalší osud?
Foto: Anton Hrachovský

Smutnou skutočnosťou zatiaľ je, že plaváreň v Lučenci naposledy fungovala vo februári minulého roka. Ďalej to už nebolo možné kvôli havarijnému stavu budovy. Strecha nie je staticky v poriadku a časť z nej sa dokonca prepadla. Lučenčania si chodia zaplávať do Veľkého Krtíša, alebo Rimavskej Soboty. V horúcich dňoch je otvorené aj lučenské kúpalisko.

Práve preto zaujala poslancov správa o hospodárení mestskej firmy SPOOL, ktorú v utorok predniesol jej konateľ Róbert Móric. Rút Olšiakovú zaujímalo, prečo, hoci je plaváreň stále zatvorená, sú náklady na jej údržbu 80 000 eur ročne. „Pritom náklady na fungujúci futbalový štadión sú polovičné,“ dodala Olšiaková.

Ku kritike sa pridal aj ďalší poslanec, Jozef Oravec. „Hoci SPOOL znižoval počet zamestnancov, mzdové náklady za minulý rok predstavujú sumu 9 000 eur. No celkový zisk podniku je len 3 000 eur, čo je možno výška nákladov za reklamu na mestský ples,“ podotkol Oravec.

Konateľ vysvetlil, že do spomínaných 80 000 eur za minulý rok treba zahrnúť aj náklady na dva mesiace prevádzky vrátane platov zamestnancov. „Za tento rok je to na úrovni zhruba 60 000 eur ročne. Je v tom splátka banke za úver na kúpu plavárne a náklady na základnú údržbu budovy. Ide to ale z rozpočtu našej organizácie, nie mesta,“ upresnil Móric.

Konateľa sa zastala primátorka Alexandra Pivková. Vysvetlila, že ide o problém, ktorý terajšie vedenie mesta i poslanci zdedili z predchádzajúceho obdobia. „Za týchto okolností je zisk primeraný, úver je dlhodobá záťaž, s ktorou sa musíme vysporiadať. Hlavne čo s budovou plavárne, zatiaľ ju nechce nikto kúpiť a investovať do nej je zbytočné,“ dodala primátorka s tým, že mesto má v pláne výstavbu novej krytej plavárne. Bude však musieť ešte devät rokov splácať úver za krytú plaváreň, čo celkovo predstavuje vyše pol milióna eur.

Čítajte tiež:

Minister školstva má namierené do Lučenca. Pri akej príležitosti sa ukáže?

FOTO: Lamy, fit cesta aj rybník. Park v Lučenci stojí v týchto dňoch za návštevu

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM