Boris Macko Samospráva

Lučenecká radnica potrebuje rekonštrukciu. Mesto má však zviazané ruky

Na súčasnú budovu mestského úradu si Lučenčania zvykli. No má už svoje roky a potrebovala by rekonštrukciu. Prečo sa však plánuje jej sťahovanie?

Ilustračný obrázok k článku Lučenecká radnica potrebuje rekonštrukciu. Mesto má však zviazané ruky
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Do súčasného sídla mestského úradu mesto nemôže investovať. Dôvod je jednoduchý – nie je vo svojom. „Súčasná budova patrí Univerzite Komenského v Bratislave. Od nej si mesto budovu prenajíma, čo stojí nemalé prostriedky. Navyše nemôže investovať do jej rekonštrukcie, lebo nie je mestský majetok,“ povedala pre Lučenec 24 hovorkyňa Lučenca Michaela Hrnčiarová. Mesto už koncom minulého roka urobilo prvý krok k presťahovaniu. Mestské zastupiteľstvo odsúhlasilo predaj časti budovy Okresného úradu ministerstvu vnútra.

Mesto predalo svoj podiel za symbolické jedno euro. Dôvod je jednoduchý – do opravy budovy z roku 1971 treba investovať vyše šesť a pol milióna eur. Pritom podľa znaleckého posudku má spolu s pozemkom hodnotu 2,3 milióna eur. Mestu ostane ešte 40% spomínanej budovy.

„Napriek tomu je plánom presťahovať mestský úrad do budovy okresného úradu. Najprv ale musí prebehnúť rekonštrukcia, na ktorú treba nájsť finančné zdroje,“ upresnila hovorkyňa mesta.

Rokovania s ministerstvom vnútra stále prebiehajú, navyše chce mesto získať zdroje na rekonštrukciu budovy z eurofondov, alebo iných zdrojov. „Preto je ťažké odhadnúť presný termín začatia rekonštrukčných prác, alebo presťahovania mestského úradu,“ dodala Hrnčiarová. Na druhej strane ale mesto nechce zbytočne platiť prenájom za priestory, v ktorých stále sídli

Pozrite si v našej galérii budovu okresného úradu v Lučenci!

V OBRAZOCH: Budova Okresného úradu potrebuje rekonštrukciu
13
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM