Boris Macko Samospráva

Lučenecké mestské lesy rozhádali poslancov. Zväčší sa rozloha lesoparku?

Keď vznikla petícia za zastavenie výrubu v Mestských lesoch Lučenec, nikto netušil ako dopadne. Nakoniec sa dostala až na rokovanie zastupiteľstva!

Ilustračný obrázok k článku Lučenecké mestské lesy rozhádali poslancov. Zväčší sa rozloha lesoparku?
Foto: Boris Macko / Zdroj: Dnes24.sk

Petícia za zastavenie výrubu stromov v mestských lesov zaujala poslancov zastupiteľstva natoľko, že rozprava k nej trvala takmer dve hodiny. Nečudo, signatári vyzbierali takmer 3000 podpisov, čo nemožno brať na ľahkú váhu. Horšie to už bolo s prijatím jednotného stanoviska k žiadosti zastaviť ťažbu a žiadosťou rozšíriť lesopark o ďalšiu plochu.

„Hlas ľudu, hlas boží, ale nemôže tam byť prales. Treba hľadať kompromis. Navrhujem rozšíriť rozlohu lesov osobitného určenia na 100 hektárov,“ komentoval požiadavku poslanec Juraj Pelč.

Lesy osobitného určenia majú v súčasnosti rozlohu 74 hektárov a ide o lesopark pri priehrade Ľadovo. Celková rozloha mestských lesov je 960 hektárov. „Treba vyjsť v ústrety ľuďom, no naše možnosti sú obmedzené. Konateľovi Mestských lesov Lučenec môžeme len odporúčať, aby vyňali ďalšiu plochu spod ťažby,“ pripojil sa k debate ďalší poslanec Jozef Oravec.

„Trápi ma to, lebo občania sú zavádzaní. Našou snahou predsa nie je len rúbať, ale aj hospodáriť a zveľaďovať les. Ak by sme sa nestarali o oddychové zóny, tak by zarástli,“ povedal konateľ Mestských lesov Lučenec Štefan Melicher. Podporil ho poslanec Ondrej Balco. "Laická verejnosť bola strhnutá niektorými nepravdivými tvrdeniami. Konateľ mestských lesov nerobí nič iné, len plní hospodársky plán. A aj tak ťažia len polovicu z toho, čo by mali. Treba to vidieť aj z tohto pohľadu, tvrdí Balco.

Po siahodlhej debate sa poslanci rozhodli, že sa k tomuto bodu vrátia v apríli 2017, po ďalších rokovaniach s petičným výborom na Komisii životného prostredia.

Pozrite si jeseň v mestských lesoch v našej fotogalérii!

Mestské lesy Lučenec slúžia na oddych aj hospodárenie
10
Galéria
Foto: Boris Macko / Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Zdroj: lucenec.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM