Ľubomíra Karmanová Správy

Medvede kvôli dozretému ovociu v záhradách schádzajú z lesov: Prekvapiť môžu aj obyvateľov miest nášho regiónu

V týchto dňoch sa môžu v blízkosti záhrad a domov vyskytnúť medvede. Mestá varujú obyvateľov a odporúčajú im opatrnosť pri pohybe v prírode.

Ilustračný obrázok k článku Medvede kvôli dozretému ovociu v záhradách schádzajú z lesov: Prekvapiť môžu aj obyvateľov miest nášho regiónu
Zdroj: TASR

Na základe podnetov občanov z Hriňovej a Detvy upozorňuje Správa CHKO-BR Poľana na výskyt medveďov v blízkosti sídiel a záhrad. K stretom môže dôjsť najmä v nadchádzajúcich týždňoch, kedy je dostatok potravy (dozrievajúce ovocie) pre toto zviera. Pracovníci CHKO-BR Poľana preto žiadajú občanov o zvýšenú pozornosť a opatrnosť pri pohybe v prírode najmä v skorých ranných a večerných hodinách.

„Odporúčame hlasné rozprávanie, plašiace prostriedky – trúby, zvonce, petardy, svetlá a sprevádzanie detí,“ píše sa na stránke mesta Hriňová.

Občania, ktorí chovajú dobytok alebo včelstvo, by mali urobiť opatrenia voči vzniku škôd spôsobených medveďom, a to ohradením majetku elektrickým oplôtkom. Kontajnery na odpad musia byť umiestnené tak, aby sa k nim medveď nemohol priblížiť, prípadne ich otvoriť.

Organický odpad (zvyšky uhynutých zvierat) by nemali vyhadzovať a zhromažďovať do okrajových častí sídiel. „Majiteľom ovocných sadov odporúčame pravidelnú údržbu pozemku kosením a zbieraním popadaných plodov. Žiadame poľovné združenia, aby neprikrmovali zver v blízkosti ľudských sídiel a monitorovali výskyt medveďov vo svojom revíri.“

Správa CHKO-BR Poľana rieši uvedené problémy individuálne s dotknutými subjektmi. Ľudia sa môžu na správu obrátiť v súvislosti s výskytom medveďov v blízkosti obydlí kedykoľvek.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM