Michaela Mozolányová Rôzne

Mesto poskytuje opatrovateľskú službu: Kto z Lučenca má na ňu nárok?

Ku Goetheho známym citátom patrí aj ten, ktorý hovorí, že krásni mladí ľudia sú hračkou prírody, ale krásni starí ľudia sú umelecké diela. K napĺňaniu tejto myšlienky prispieva aj mesto Lučenec poskytovaním opatrovateľskej služby, ktorá pomôže rodinám so seniormi alebo zdravotne znevýhodneným.

Ilustračný obrázok k článku Mesto poskytuje opatrovateľskú službu: Kto z Lučenca má na ňu nárok?
Zdroj: Webnoviny.sk

V rodinách, v ktorých sa deti chcú dôstojne postarať o svojich rodičov a aspoň z časti im vrátiť to, čo sa im od nich útleho detstva dostávalo, sa téma opatrovateľskej služby, vzhľadom na náročnosť tejto doby, skloňuje čoraz častejšie. Z hľadiska zotrvania klienta v jeho prirodzenom domácom prostredí, ako aj z finančnej dostupnosti bude pre občanov Lučenca prínosom prechod z inštitucionálnych služieb na terénne a komunitné služby poskytované klientovi v jeho domácom prostredí.

„Jednou z foriem terénnej sociálnej služby je opatrovateľská služba. Táto služba ako originálna kompetencia miest a obcí sa poskytuje v zmysle zákona č. 448/2008 Z. Z. o sociálnych službách v znení neskorších doplnkov fyzickej osobe, ktorá pre svoj nepriaznivý zdravotný stav potrebuje pomoc inej osoby pri úkonoch sebaobsluhy, starostlivosti o domácnosť a základných sociálnych aktivitách,“ informuje mesto Lučenec. Uvedenú službu môže mesto poskytnúť obyvateľovi mesta, ktorý spĺňa podmienky na poskytnutie opatrovateľskej služby a má trvalý alebo prechodný pobyt v meste Lučenec.

Stanovená výška úhrady za opatrovateľskú službu v meste Lučenec:

Stupeň odkázanosti na sociálnu službu Platba Stupeň odkázanosti na sociálnu službu Platba
I. 0 eur I. 0 eur
II. 0,70 eur/hod. II. 1,0 eur./hod
III. 0,60 eur/hod. III. 0,90 eur/hod.
IV. 0,50 eur/hod. IV. 0,80 eur/hod.
V. 0,80 eur/hod. V. 1,0 eur/hod.
VI. 1,0 eur/hod. VI. 1,20 eur/hod.
  • a.) Výška úhrady za poskytovanie opatrovateľskej služby pre prijímateľa sociálnej služby s trvalým pobytom v Lučenci
  • b.) Výška úhrady za poskytovanie opatrovateľskej služby pre prijímateľa sociálnej služby s prechodným pobytom v Lučenci

Požiadať o opatrovateľskú službu máte možnosť na oddelení školstva, sociálnych vecí a športu – referáte sociálnych služieb, Mestský úrad, Novohradská 1, Lučenec- číslo dverí 150. Ďalšie informácie o tejto službe vám poskytnú na telefónnom čísle 430 72 07.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM