Michaela Mozolányová Samospráva

Mesto si vezme úver: Chystá sa veľká rekonštrukcia námestia

Naše námestie bude opäť o niečo krajšie. Okrem pripravovanej výstavby spoločenského centra, ktorého výstavba začne v roku 2014, sa chystá aj rekonštrukcia budovy Okresného úradu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto si vezme úver: Chystá sa veľká rekonštrukcia námestia
Zdroj: TASR

Mestské zastupiteľstvo schválilo v auguste 2013 prijatie dlhodobého investičného úveru vo výške 1 mil. eur na rekonštrukciu budovy na Námestí republiky. Následne Mesto požiadalo banky o predloženie indikatívnych ponúk s podmienkami, za akých by Mestu poskytli požadovaný úver. „Ako najvýhodnejšia bola ponuka Slovenskej sporiteľne posúdená z toho dôvodu, že v rámci úverovej linky na financovanie projektov energetických úspor miest a obcí ponúka možnosť získať nenávratný grant vo výške 15 % z výšky úveru, čo v tomto prípade predstavuje 150 000 €. Podmienkou na získanie tohto nenávratného grantu je rekonštrukciou objektu dosiahnuť 30 %-nú energetickú úsporu,“ informovala Mária Bérešová, hovorkyňa mesta Lučenec.

Ako ďalej uviedla, Mesto Lučenec preto dalo vypracovať energetický audit. Z jeho záveru sa zistilo, že podstatné zníženie energetickej náročnosti tejto budovy sa môže dosiahnuť realizáciou jej komplexnej obnovy. Rekonštrukcia by mala zahŕňať zateplenie striech, obvodových stien, výmeny okien i rekonštruciu vykurovacieho systému.

Mesto Lučenec preto vyhlásilo verejnú súťaž na obstaranie dodávateľa projektovej dokumentácie potrebnej na plánovanú rekonštrukciu. „V súčasnosti prebiehajú vzájomné záverečné pripomienkovania finálnej podoby exteriéru a dispozičného riešenia vnútra budovy,“ uviedla.

Už dnes je jasné, že Mesto podmienku splní, energetická úspora pri súčasných podmienkach by mala dosiahnuť viac ako 50 %. Po vyhotovení projektovej dokumentácie bude vyhlásená verejná súťaž na obstaranie dodávateľa rekonštrukcie budovy .

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM