Ľubomíra Karmanová Samospráva

Mesto verzus rozhorčení obyvatelia lučeneckej ulice: Radnica sľúbila riešenie, na druhej strane vládne skepsa

Vážne problémy s dopravou v jednej lučeneckej mestskej lokalite dohnali obyvateľov až za najvyššími predstaviteľmi mesta. Pred nedávnom dokonca hrozili zablokovaním ulice.

Ilustračný obrázok k článku Mesto verzus rozhorčení obyvatelia lučeneckej ulice: Radnica sľúbila riešenie, na druhej strane vládne skepsa
Zdroj: Dnes24.sk

Na základe iniciatívy obyvateľov, o ktorej sme vás už informovali v článku Obyvateľom lučeneckej ulice došla trpezlivosť: Ak mesto nebude ich problémy riešiť, zablokujú premávku!, mesto zorganizovalo stretnutie so zástupcami Občianskeho združenia JUH. Predmetom stretnutia bolo prejednanie požiadaviek, ktoré obyvatelia mestu predložili.

Nákladiaky spôsobujú škody

Najpálčivejším problémom obyvateľov ulíc Puškinova a Mocsáryho je podľa predstaviteľov združenia množstvo nákladiakov, ktoré touto obytnou zónou prechádzajú. Ako povedal predseda združenia JUH Jozef Spurný, ktorý sám na problémovej ulici býva, otrasy z prejazdu ťažkých áut spôsobujú škody nielen na ceste, ale aj okolitých domoch. „Sadá nám pôda v záhrade, praskajú domy a sadá aj cesta. Pod ňou je plynovod, ak sa niečo stane, kto si to zoberie na zodpovednosť?“ pýta sa.

„Žiadame mesto, aby vypracovalo projekt na riešenie mosta cez Tuhársky potok z Fiľakovskej cesty do priemyselnej zóny JUH,“ nastolili jednu z požiadaviek členovia združenia.

S týmto riešením súhlasia aj predstavitelia mesta. „Most, ktorý tam stojí, bol vybudovaný na to, aby po ňom chodila doprava do bývalých závodov,“ povedal prednosta mestského úradu Igor Korniet. Mesto už prizvalo aj odborníkov, ktorý si myslia, že most by záťaž dopravy zvládol.

Riešenie v nedohľadne

Podľa obyvateľov k takémuto riešeniu už došli niekoľko krát na komisiách dopravy, ale veci sa dopredu stále nepohli. Vedúci oddelenia dopravy a životného prostredia Róbert Ladoš obhajuje zdĺhavosť legislatívou. „Niektoré úkony si vyžadujú legislatívne postupy a jednoducho to nevieme urýchliť,“ ozrejmil zástupcom združenia.

„Nie som spokojný s výsledkami tohto stretnutia,“ povedal Spurný. „Možno na 70 percent. Naše požiadavky budú prednesené na ďalšej komisii dopravy. Na komisiách sa to už prejednávalo 3 krát a zatiaľ nič. Som zvedavý, čo sa tým vyrieši,“ dodal na záver predseda združenia.

Vedúci oddelenia dopravy prisľúbil, že kým sa doprava v tejto lokalite nevyrieši, podniknú všetky kroky, aby obyvateľom aspoň čiastočne vyšli v ústrety. „Teraz by sa mali urobiť vysprávky výtlkov a do najbližšieho rozpočtu by sme mohli zahrnúť komplexnú rekonštrukciu cesty na jednej z týchto ulíc,“ povedal Ladoš. Ako ďalej podotkol, schválenie takejto rekonštrukcie je ale na poslancoch mestského zastupiteľstva.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM