Simona Husaniková Rôzne

Mestská polícia v Lučenci úraduje: Pozrite si jej štatistiky

Ako je to s kriminalitou v meste Lučenec? Koľko eur sa vybralo na pokutách? Zisťovali sme pre vás štatistické údaje od mestskej polície v Lučenci.

Ilustračný obrázok k článku Mestská polícia v Lučenci úraduje: Pozrite si jej štatistiky
Zdroj: Webnoviny.sk

Čo je úlohou mestskej polície?

,,Hlavným cieľom Mestskej polície v Lučenci je zabezpečenie verejného poriadku," povedal Ján Tuček, náčelník mestskej polície v Lučenci. Okrem toho mestská polícia, ako poriadkový útvar mesta, vykonáva kontrolu dodržiavania verejného poriadku na teritóriu mesta počas kultúrnych, spoločenských, športových, cirkevných a politických podujatí. Zvýšenú pozornosť venujú ochrane životného prostredia a hygiene. Zameriava sa aj na odhaľovanie nedostatkov technického charakteru v meste, zabezpečuje odstraňovania vrakov vozidiel z ulíc mesta a to zistením majiteľa a jeho vyzvaním k odstráneniu nepojazdného vozidla, pátra po nezvestných a hľadaných osobách, vykonáva hliadkovú službu v meste, podieľa sa na odchyte túlavých a zabehnutých psov . ,,Príslušníci MsP kontrolujú pri výkone služby osoby mladšie ako 18 rokov v prípade podozrenia požitia alkoholu prostredníctvom zariadenia na meranie prítomnosti alkoholu v dychu – Dräger. Tieto kontroly sa náhodne vykonávajú pri bežnej hliadkovej činnosti, ako aj pri akciách špeciálne zameraných na zisťovanie takéhoto konania," dodal Ján Tuček.

Štatistické ukazovatele trestnej činnosti

Pre tieto výsledky sme použili údaje zo správy predkladanej na zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Za rok 2012 bolo celkovo spáchaných 1138 trestných skutkov, z toho bolo objasnených 631 skutkov.

  • lúpežných prepadnutí bolo 13, z toho 10 objasnených
  • mravnostných trestných činov bolo 8, z toho 7 objasnených
  • trestných skutkov majetkovej povahy bolo spáchaných 561 z toho bolo objasnených 223
  • krádeží vlámaním bolo spáchaných 187, objasnených 67
  • krádeží vlámaním do bytov bolo celkom 35, objasnených 21
  • ekonomickej trestnej činnosti bol celkový nápad bol 227, objasnených bolo 143 skutkov

V služobnom obvode OO-PZ Lučenec a tiež ani v služobnom obvode OR PZ Lučenec neboli v roku 2012 spáchané žiadne vraždy.

Okrem trestných činov nás zaujímalo aj to, ako to bolo s priestupkami v našom meste. Pre tieto výsledky sme opäť použili údaje zo správy predkladanej na zasadnutie Mestského zastupiteľstva. Na úseku páchania priestupkov bolo v rámci služobného obvodu OO PZ Lučenec za rok 2012 spáchaných celkom 1331 priestupkov pričom celková objasnenosť bola na 68,30 %.

  • majetkových priestupkov bolo 818
  • proti občianskemu spolunažívaniu bolo celkom evidovaných 483
  • proti verejnému poriadku bolo evidovaných 13
  • na úseku cestnej dopravy bolo spáchaných 1657

Koľko eur bolo v Lučenci vybratých na pokutách?

,,Na pokutách bolo v roku 2012 vybratých 8845 eur a v roku 2013 v mesiacoch január až máj to bolo 4005 eur", informoval Ján Tuček, náčelník mestskej polície v Lučenci.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM