Aktualizované Ľubomíra Karmanová Správy

Meteorológovia zvýšili výstrahu: Lučencu hrozia búrky aj silný dážď s krúpami!

Počasie nám má už čoskoro ukázať svoju menej prívetivú tvár. Meteorológovia varujú okres Lučenec pred búrkami. Rátať ale treba so silným dažďom, potrápiť môžu dokonca i krúpy.

Ilustračný obrázok k článku Meteorológovia zvýšili výstrahu: Lučencu hrozia búrky aj silný dážď s krúpami!
Zdroj: TASR

Je čas pripraviť si dáždniky, po horúčavách totiž na nás môžu udrieť búrky. „V okrese Lučenec sa očakáva ojedinele výskyt silných búrok s krúpami, ktoré predstavujú zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uvádzajú meteorológovia, ktorí pre náš okres vydali výstrahu 2. stupňa pred búrkami. Tá platí dnes od obeda do 14:20 hodiny.

Pripraviť sa treba aj na poriadny lejak. „S búrkami môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 – 60 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 25 – 35 m/s,“ upozorňujú odborníci zo SHMÚ.

Intenzita sprievodných javov je podľa nich v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. ,,Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov ako stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov," dvíhajú varovný prst meteorológovia.

Výstraha platí aj po 14:20, avšak s nižším rizikovým stupňom. Až do večera 21:00 hod. visí nad naším mestom výstraha pred búrkami prvého stupňa. Tá by mala podľa meteorológov znamenať krátkodobé intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM