Michaela Mozolányová Kultúra

Na fašiangy nezanevreli ani v mestách: V Lučenci sa chystá fašiangová klobásová ofenzíva

Fašiangy sú obdobím bujarej zábavy. Na tradičné zvyky nadväzujú najmä na dedinách, výnimkou však nie sú ani mestá. V meste sa chystá fašiangová klobásová ofenzíva.

Ilustračný obrázok k článku Na fašiangy nezanevreli ani v mestách: V Lučenci sa chystá fašiangová klobásová ofenzíva
Zdroj: TASR

Lučenská klobásová ofenzíva je názov druhého ročníka súťaže doma urobených klobás, ktorú v Mestskej tržnici organizujú už v nedeľu 2. marca. Podľa slov hovorkyne mesta Lučenec, Márie Bérešovej, súťažiť sa bude v dvoch kategóriách. Porotcovia vyhodnotia najlepšiu klobásu vyrobenú doma a na mieste súťaže.

Záver fašiangov sa tak bude v meste niesť v znamení ľudovej tradície. V priestoroch mestskej tržnice bude hrať muzika a budú rozvoniavať tradičné zabíjačkové špeciality. „Po úspešnom prvom ročníku Klobása Cup, čo bola súťaž doma urobených klobás, vyhlasujeme aj druhý ročník tejto súťaže. Novinkou bude i súťaž družstiev v robení klobás priamo počas akcie. Keďže sa Klobása Cup rozrástol, organizátori nazvali celú túto súťaž Lučenská klobásová ofenzíva," vysvetlila Bérešová.

V prvej kategórii doma vyrobených klobás môžu súťažiaci svoje výrobky prihlásiť v mieste súťaže, pričom prihlasujú nožičku klobásy. Víťaz dostane všetky ostatné súťažné klobásy. V druhej kategórii sa museli tímy prihlásiť do 26. februára, pričom maximálny počet členov jedného družstva je šesť ľudí. „Každý kolektív dostane päť kilogramov mäsa od organizátora, mäso si pomelú vlastným mlynčekom a výrobu klobás musia zvládnuť od 9.30 h do 11.00 h.“ povedala. Priamo na akcii si návštevníci budú mať možnosť zakúpiť pripravené zabíjačkové špeciality a čerstvé mäsové výrobky. Pripravený je aj kultúrny program pre najmenších a ochutnávka súťažných klobás.

Foto: ilustračné

Fašiangy na tržnici 2014
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM