Ľubomíra Karmanová Rôzne

Najkrajšie jablko v Novohrade vypestoval Ivan z Rapoviec: Lučenský Grunt mal ale aj ďalšie naj, FOTO

Farmársky deň na lučeneckej tržnici sa niesol aj v znamení víťazstiev. Súťažilo sa o titul Jablko Novohradu, ale aj o najlepší perkelt.

Ilustračný obrázok k článku Najkrajšie jablko v Novohrade vypestoval Ivan z Rapoviec: Lučenský Grunt mal ale aj ďalšie naj, FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

V Mestskej tržnici sa stretli záhradkári, chovatelia aj farmári. Dôvodom tohto veľkého stretnutia bol Farmársky deň. Súčasťou podujatia bol už štrnásty ročník záhradkárskej súťaže Jablko Novohradu a o preteky sa varil aj perkelt.

Jablko Novohradu

Súťaž organizuje už tradične Okresný výbor Slovenského zväzu záhradkárov. „Na tržnici sme vystavovali 234 exponátov. O titul súťažilo 25 jabĺk,“ povedal predseda zväzu záhradkárov Jaroslav Juhaniak.

Najkrajšie jablká vypestoval Ivan Gaál z Rapoviec. Jeho Rubín sa stal absolútnym víťazom, odroda Golden Delicious si vyslúžila tretie miesto.„Tohto roku bolo výborné počasie na pestovanie jabĺk,“ prezradil víťaz Ivan Gaál.

Návštevníci tržnice sa ale mohli pokochať aj ďalšími produktami z novohradských záhrad. Tržnica vďaka pestovateľom hrala všetkými farbami.

Najlepší perkelt

Okrem ovocia a zeleniny sa tržnicou šírila aj vôňa perkeltu. Perkeltiády sa zúčastnilo 6 družstiev, ktorých kuchári si zmerali svoje kuchárske zručnosti vo varení držkového perkeltu. Najlepšie sa okolo svojho kotlíka zvŕtali Ďurčíkovci. Súťaže sa zúčastňujú pravidelne a víťazný perkelt sa im podarilo navariť už po druhý krát.

„Špecifickú chuť nášmu perkeltu dodávajú huby, ktoré pochádzajú z lesov pri Lučenci,“ prezradil svoju špeciálnu ingredienciu víťaz Zoltán Ďurčík.

Do varenia, ale aj ku koštovkám vyhrávala živá muzika. Perkelty boli podľa návštevníkov fantastické a dokázali to do čista vyjedené kotlíky súťažných družstiev. 6 kotlíkov perkeltu zmizlo takmer okamžite, no dobrá nálada vládla na tržnici ešte dlho potom.

Lučenecký grunt má svoje najkrajšie jablko, aj najlepší perkelt
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM