Ľubomíra Karmanová Správy

Najstaršia chovnica danielej a muflónej zveri je v našom regióne: Chovajú tu zhruba 400 kusov zveri

Zvernica slúži na poľovné účely. Poľovačka tu nie je jednoduchá, keďže ide o veľkú plochu a členitý terén so zrázmi a skalami. V súčasnosti sa v nej nachádza zhruba 300 danielov a asi 100 muflónov.

Ilustračný obrázok k článku Najstaršia chovnica danielej a muflónej zveri je v našom regióne: Chovajú tu zhruba 400 kusov zveri
Zdroj: TASR

Zvernica danielej a muflonej zveri pri obci Teplý Vrch v okrese Rimav­skáSobota bola podľa dochovaných historických záznamov založená už v roku 1666. „Je tak najstaršou fungujúcou zvernicou na Slovensku a jednou z najstarších v celej Európe. Pôvodnými vlastníkmi zvernice bol šľachtický rod Koháryovcov,“ povedal Peter Janšo, poľovný špecialista zo štátneho podniku Lesy SR, odštepný závod Rimavská So­bota.

„Jej pôvodná výmera bola oveľa menšia ako dnes. Celá bola ohradená kamenným múrom vysokým dva až tri metre. Jeho pozostatky sa vo zvernici zachovali dodnes,“ vysvetlil.

Pre účely chovu diviakov bol vo zvernici v minulosti vybudovaný tzv. lapák, priestranstvo ohradené samostatným kamenným múrom. “Do tohto lapáku chytali diviačiu zver, kŕmili ju a zvieratá sa tu ďalej rozmnožovali. V osobitných sekciách boli zatriedené podľa veku a oddelené boli aj dospelé diviaky od dospelých diviačic,“ priblížil fungovanie diviačieho lapáku Janšo.       

Ako ďalej doplnil, súčasnú podobu a hlavné zameranie na chov danielov získala zvernica až v roku 1972. Najdôle­žitejšou úlohou zvernice je zachovávať genofond zveri. Vo zvernici sa podľa jeho vyjadrenia v súčasnosti nachádza okolo 300 kusov danielej a zhruba 100 kusov muflonej zveri.

"Daniele aj muflóny sa na území zvernice pohybujú voľne a rozmnožujú sa prirodzeným spôsobom. Na niektorých miestach máme vybudované tzv. odchyty, pomocou ktorých zver určenú na premiestnenie odchytávame. Niektoré takéto zariadenia už boli zastarané, preto sme vybudovali úplne nový odchyt v muflonej časti zvernice,“ načrtol Janšo.

Samotná zvernica však dodnes slúži na poľovné účely, rovnako ako každý iný voľný revír. „Je tu veľká plocha a dosť členitý terén so zrázmi a skalami, takže poľovačka nie je jednoduchá a nedá sa to porovnať s nejakou malou zvernicou,“ objasnil na záver Janšo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM