Boris Macko Kultúra

Najväčšie lákadlá voľných dní v Lučenci a okolí. 10 akcií, kam vyraziť za zábavou

Víkend sa nezadržateľne blíži. Už viete, ako strávite nadchádzajúce voľné dni? Lučenčania majú z čoho vyberať!

Ilustračný obrázok k článku Najväčšie lákadlá voľných dní v Lučenci a okolí. 10 akcií, kam vyraziť za zábavou
Foto: Boris Macko

POÉZIA KAMENINY

do 11.9. 2016, Bebekova veža, Fiľakovský hrad

Jedinečná možnosť vidieť kameninové a keramické výrobky v malebnom prostredí Fiľakovského hradu. Vystavené výrobky sú majstrovským dielom niekdajšej rožňavskej kameninovej manufaktúry. Exponáty pochádzajú z Baníckeho múzea v Rožňave, Východoslovenského múzea v Košiciach a Gemersko – malohontského múzea v Rimavskej Sobote. Výstava potrvá až do 13. novembra 2016.

VÝSTAVA Z REKONŠTRUKCIE KOSTOLA

5.9. – 11.9. 2016, Fiľakovo

Ďalšiu jedinečnú výstavu ponúka Hradné múzeum vo Fiľakove. Fotografická výstava s názvom „Reštaurovanie svätyne kostola nanebovzatia P. Márie vo Fiľakove“ je časovým prierezom reštaurátorských prác.

JESENNÝ DIVADELNÝ FESTIVAL

do 11.9. 2016, Mestské kultúrne stredisko Fiľakovo

Divadelné predstavenia známych aj menej známych autorov ponúka IV. jesenný divadelný festival vo Fiľakove. Predstavia sa tu divadelné súbory z Poľska, Maďarska aj Slovenska. Diváci sa môžu tešiť na také známe hry ako Hamlet či Vraždy v Elsinore od Shakespeara, ale aj rozprávkové predstavenia.

TVORIVÉ DIELNE

do 11.9. 2016, Novohradské osvetové stredisko Lučenec

Výstava fotografií zachytávajúca deti pri práci v letných tvorivých dielňach je sprístupnená v priestoroch Novohradského osvetového strediska. Potrvá do 31.10. 2016 a možno ju vidieť počas pracovných dní od 8.00 do 15.00.

HLAS NEUTOPÍŠ

10.9. 2016 o 12.00, rozhľadňa Slopovo

Netradičné podujatie venované čítaniu na netradičných miestach. Tentoraz ide o literárnu čítačku prihlásených autorov na rozhľadni Slopovo. Organizátori si chcú pripomenúť 220. výročie narodenia Mateja Hrebendu, ktorý chodil s batôžkom po kraji. Literárne putovanie sa začne aj skončí v Lučenci.

ADVOKÁCIA VČERA A DNES

do 9.9. 2016, Novohradské múzeum a galéria Lučenec

Využite poslednú možnosť a pozrite si jedinečnú výstavu venovanú histórii aj súčasnosti advokácie. Odvíja sa na jednotlivých paneloch, ktoré mapujú jej vývoj od starého Ríma po súčasnosť. V doslovnom preklade je advokát ten, kto je privolaný na pomoc. Výstava ako celok je výsledkom spolupráce Univerzitnej knižnice Bratislava a Slovenskej advokátskej komory. Potrvá do konca tohto mesiaca.

IQLANDIA

do 18. 9. 2016, OC Galéria Lučenec

Unikátna interaktívna výstava Iqlandia s 34 vystavenými zaujímavými exponátmi a panelmi optických klamov. Rôzne fyzikálne javy tu budú vysvetlené a predstavené zábavnou formou, ktorá má prilákať hlavne deti a mládež.

BZOVSKÉ SKLÁRSKE DNI

do 11.9. 2016, Dolná Bzová pri starej sklárskej peci

Jedinečné podujatie predstavuje stretnutie miest a obcí z Novohradu a Podpoľania, v ktorých sklári z Moravy a Nemecka založili sklárne. V programe nebude chýbať ukážky tavenia skla v dobovej sklárskej peci, či vystúpenia folklórnych skupín.

PRESSBURGER KLEZMER BAND

9.9. 2016 o 18.00, Synagóga Lučenec

Jedinečný koncert do synagógy v Lučenci, ktorý sa uskutoční pri príležitosti pamätného dňa obetí holokaustu a tiež vernisáže diela Memento od Petra Kalmusa. Prvá slovenská formácia, inšpirujúca sa emotívnou a tanečnou hudbou zo strednej a východnej Európy známou ako klezmer, je zároveň najlepšie hodnotenou skupinou svojho zamerania na území bývalého Československa. Jej energický hudobný „kokteil“ je podmanivo namiešaný zo židovskej, z balkánskej a orientálnej hudby, ako aj zo slovenského a cigánskeho folklóru.

SCIENCE SHOW

11.9. 2016 14.30 a 16.30, OC Galéria

Vedecká show, ktorú predvedú vyškolení pracovníci Science centrum VIDA, Brno. Show trvá 45 minút, je plná zaujímavých pokusov s ohňom, tekutým dusíkom a ďalšími zaujímavými prvkami.

Pozrite si v našej fotogalérii letné zábery z ulíc Lučenca!

Čítajte tiež:

TOP 10 septembrových akcií. Poznačte si to naj, čo sa chystá v Lučenci a okolí

FOTO: Exponáty, aké bežne neuvidíte. Unikátna výstava v Lučenci preverí postreh aj IQ

Foto: ilustračné

V OBRAZOCH: Leto v uliciach Lučenca
8
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM