Michaela Mozolányová Rôzne

Namiesto tabletu, tabuľka s grifíkom: Podarí sa unikátnu školu zachrániť?

Pionierske rovnošaty, Leninova busta, ale aj tabuľka s griflíkom. Takéto predmety sú dnes už veľmi vzácne. Triedy sú po novom vybavené tabletmi a počítačmi. Podarí sa malej obci zachovať unikátnu expozíciu?

Ilustračný obrázok k článku Namiesto tabletu, tabuľka s grifíkom: Podarí sa unikátnu školu zachrániť?
Zdroj: TASR

Unikátna expozícia zo zbierky Škola našich predkov pravdepodobne končí. Ako súčasť expozície Múzea Boženy Slančíkovej Timravy ju pritom sprístupnili iba v októbri 2013.

Expozícia zo zbierky Škola našich predkov sa nachádza v obci Polichno, v lučeneckom okrese. Ako povedal starosta Pavol Kyseľ, obec chce expozíciu v budove bývalej cirkevnej základnej školy zachovať. Predmety zo školského prostredia zozbierala Marta Galádová. Učiteľka na dôchodku z Lučenca mala jednotlivé kusy svojej zbierky poukladané na rôznych miestach.

Majiteľka začala niektoré kúsky zbierky sťahovať

Pre vystavenie zbierky našla vlani miesto v budove cirkevnej základnej školy v Polichne. Zariadené sú tam tri izby. Prvá je venovaná Rakúsko-Uhorsku a Prvej Československej republike. V druhej je trieda z 50-tych rokov 20. storočia a v tretej trieda z 80-tych a 90-tych rokov 20. storočia. V byte učiteľa je k dispozícii obecná knižnica. Majiteľka však v posledných dňoch začala niektoré kúsky zbierky sťahovať. „Oficiálne nemáme žiadne informácie. Zatiaľ je to tu, návštevníkom vieme expozíciu sprístupniť. Je to však súkromná zbierka a my to musíme rešpektovať," vysvetlil Kyseľ.

Leninova busta, ale aj tabuľka s griflíkom…

Expozícia Školy našich predkov je súčasťou stálej expozície Múzea Boženy Slančíkovej Timravy. Vystavené sú v nej pionierske rovnošaty, Leninova busta, ale aj tabuľka s griflíkom. Takú používali deti ešte predtým, ako sa začalo písať brkami. Múzeum využívali predovšetkým školy počas zájazdov a výletov. „Ak by tu aj táto unikátna zbierka nezostala, budovu neodnesie nikto. V obci máme zachovaných zopár svojich vzácnych školských listín a aj nejaké exponáty. Postupne by sme hľadali aj ďalšie veci a možno sa nájdu nadšenci, ktorým bude ľúto vyhodiť vzácne artefakty ich starých škôl a tak by sme expozíciu mohli postupne opäť doplniť," dodal starosta Polichna.

Foto: TASR

Škola našich predkov
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM