Ľubomíra Karmanová Správy

Náš región je plný zaujímavostí: O niektorých ste možno ani netušili

Hrad, jaskyňa, prírodná rezervácia, ale aj ďalšie zaujímavosti by mohli do nášho regiónu prilákať turistov. Pomôcť by mali aj Dni cestovného ruchu v Novohrade. O mnohých lákadlách nášho regiónu možno netušia ani domáci.

Ilustračný obrázok k článku Náš región je plný zaujímavostí: O niektorých ste možno ani netušili
Zdroj: TASR

Hrad Šomoška v katastri obce Šiatorská Bukovinka (okr. Lučenec) leží len niekoľko desiatok metrov od štátnej hranice a priamo pod ním sa nachádza maďarská dedina Somoskő. Podľa slov starostu Šiatorskej Bukovinky Juraja Badinku takmer dve tretiny turistov chodia na hrad práve z maďarskej strany.

Lákadlom regiónu je aj ďalší hrad, Salgó. Ten sa nachádza na maďarskej strane hranice a od Šomošky je vzdialený vzdušnou čiarou iba pár kilometrov. Podľa starostu by slovenská a maďarská samospráva mohli využiť ich spoločný potenciál. „Mám predstavu, že by sa súbežne mohli spraviť nejaké akcie, niečo by prebiehalo na ich hrade, niečo na našom a spolu by sme tak do regiónu pritiahli viac turistov,“ načrtol možnosti spolupráce Badinka.

Turistický chodník plný lákadiel

Hrad Šomoška je iba jednou z množstva zaujímavostí v regióne. Na ich propagáciu má slúžiť nový turistický chodník, ktorý spája Šiatorskú Bukovinku s obcou Kalonda. Meria 25 kilometrov, vedie po štátnej hranici a podľa Badinku môže pritiahnuť ešte viac návštevníkov z Maďarska. „Je totiž napojený aj na Ipolytarnóc, kde sa nachádza známa prírodná rezervácia pravekých pozostatkov a turisti sa odtiaľ dostanú priamo k nám na hrad,“ objasnil Badinka.

„Na trase tohto turistického chodníka sa nachádza 46 stanovíšť s lavičkami, približne 50 informačných tabúľ v slovenčine, maďarčine i angličtine a lákadlom je 20-metrová vyhliadková veža. Pre oddych sú na trase zriadené altánky a nechýbajú ani preliezačky a hojdačky pre deti,“ informoval predseda združenia Centrum pre rozvoj regiónov Milan Spodniak.

Dôležitou súčasťou chodníka sú podľa jeho slov aj odbočky k ďalším atrakciám. K nim zaručene patrí Mučínska jaskyňa, Lipoviansky pieskovec, Čakanovský profil, ale aj prírodná rezervácia v Ipolytarnóci. „Trasa je kompletne hotová a už teraz tadiaľ chodí veľa ľudí. Mne aj kolegom telefonujú napríklad pedagógovia zo stredných škôl z Maďarska aj Slovenska, či už môžu touto turistickou magistrálou so žiakmi prejsť,“ prezradil Spodniak.

Viac propagácie – viac turistov

Nový chodník chcú viac spropagovať. Na 22. až 23. mája chystajú Dni cestovného ruchu v Novohrade, ktoré sa budú konať v obci Lipovany. „Maďarskí partneri túto akciu veľmi privítali. Ak by sa z tohto podujatia stala tradícia, budúci rok by sa mohli uskutočniť v neďalekej maďarskej obci Karancsberény,“ zakončil Spodniak.

Spoluprácu maďarskej, aj slovenskej samosprávy vidí ako výhodnú pre obe strany aj starosta Šiatorskej Bukovinky. Na spoločných rokovaniach sa dohodli, že v prípade dostupnosti výziev na príslušné investičné projekty do toho pôjdu spoločne.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM