Veronika Kalinová Rôzne

Nelichotivé štatistiky: Na Slovensku sa vlani vypilo vyše 13 litrov alkoholu na obyvateľa

Podľa štatistík Svetovej zdravotníckej organizácie sa na Slovensku v minulom roku vypilo vyše 13 litrov čistého alkoholu na jedného obyvateľa. To nás vo svetovom rebríčku zaradilo na 19. priečku.

Ilustračný obrázok k článku Nelichotivé štatistiky: Na Slovensku sa vlani vypilo vyše 13 litrov alkoholu na obyvateľa
Foto: Jaroslav Dodok

Podľa údajov Štatistického úradu SR má spotreba čistého alkoholu skonzumovaného v alkoholických nápojoch klesajúcu tendenciu. Len 14,3 percenta relevantnej populácie tvoria abstinenti.

Alkohol častokrát aj zabíja

Podľa klinického psychológa z Univerzity Komenského Antona Heretika 10 až 12 percent populácie tvoria závislí od alkoholu, ktorí nedokážu užívanie zastaviť a ich fyzické i psychické zdravie býva vážne poškodené. Jednou z chorôb býva cirhóza pečene s často fatálnymi následkami. Na Slovensku je treťou najčastejšou príčinou úmrtí práve cirhóza a vyvolané aj karcinogénne ochorenia.

Vláda už robí opatrenia

„Na základe odporúčaní tejto organizácie prijala vláda SR dva Národné akčné plány na znižovanie škodlivých účinkov alkoholu. V súčasnosti je pripravený tretí na roky 2013 až 2016. Ten vychádza z Európskeho akčného plánu, ktorý je úzko naviazaný na Globálny akčný plán pre prevenciu a kontrolu chronických infekčných ochorení,“ uviedla riaditeľka Kancelárie Slovenskej zdravotníckej organizácie Darina Sedláková.

Ako ďalej dodala: „Alkohol je jedným zo štyroch rizikových faktorov. Európsky akčný plán opätovne potvrdzuje, že ľahká dostupnosť alkoholu zvyšuje jeho konzumáciu a o to viac zvyšuje zdravotné a sociálne dôsledky súvisiace s jeho užívaním.“

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM