Barbara Dallosová Správy

Nepozerajte sa na sneh len z okna a užite si ho naplno: 5 tipov, ako si v okolí Žiaru vychutnať zimu

Nepreseďte zasnežené dni doma! Naše okolie ponúka hneď niekoľko miest, ktoré stoja za návštevu práve vtedy, keď sa mráz derie pod kožu.

Ilustračný obrázok k článku Nepozerajte sa na sneh len z okna a užite si ho naplno: 5 tipov, ako si v okolí Žiaru vychutnať zimu
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

Korčuľovanie na ramene

Zamrznuté jazerá, nádrže, priehrady, rieky, ramená vodných tokov… To všetko sú prírodné plochy, ktoré sa v mrazoch premieňajú na klziská. Pre Žiarčanov je už dlhé roky favoritom na korčuľovanie v prírode mŕtve rameno Hrona. Od zatvorenia hokejového štadióna obľúbenosť ramena v zimných mesiacoch ešte viac stúpla. Prírodné klzisko nemá žiadne otváracie hodiny, žiadne mantinely a zasadené je v príjemnom prostredí medzi košatými stromami. Bez korčuľovačky na ramene zima v Žiari nie je zimou, avšak pri tejto zimnej radovánke buďte zvlášť opatrní! Vždy treba s rešpektom myslieť na hektolitre ľadovej vody, ktoré sa pod plochou nachádzajú.

Prechádzka a sánkovačka v jednom

Prechádzky po kopcoch slovenských kalvárií sú obľúbeným výletom v každom počasí, na kalvárii pri Hliníku nad Hronom je ale najviac rušno práve v zime. Hlinícka kalvária je ukrytá v lesoch blízko pri dedine, spodné kaplnky vidieť už od cesty medzi Žiarom nad Hronom a Žarnovicou. Snehový poprašok na strieškach sakrálnych stavbičiek vytvára krásnu atmosféru, strmý kopec sa zas pod snehovou prikrývkou premieňa na sánkarský svah. Na hliníckej kalvárii je to ale pre sánkarov vyšší level, keďže kaplnky na nej vytvárajú akýsi slalom.

Túra po Barborskej ceste

Ak máte chuť na trochu zimnej turistiky, netreba cestovať až do našich najvyšších hôr. Ideálny prázdninový či dovolenkový deň sa dá zažiť na trase Barborskej cesty zo Šášovského Podhradia do Sklených Teplíc. Ľahšia túru odštartujete priamo spod hradu Šášov, odkiaľ sa presuniete dolinou k horárskej Chate. Tu stačí odbočíť doprava, vystúpiť na majer “Konice”, ktorý dýcha ešte voľakedajšou typickou farmárskou atmosférou a smerom na juh cez hrebeň a cez horný salaš sa potom spustíte až do kúpeľnej dedinky Sklené Teplice. V tej sa môžete po prechádzke našou prírodou odmeniť kúpaním v termálnej vode.

Zimná panoráma z krahulskej vyhliadky

Príjemne vyčerpávajúca prechádzka, hlboký nádych čerstvého horského vzduchu a ako odmena – neopísateľný výhľad. To je výlet na vyhliadkovú vežu na Krahulskom štíte. Veža vysoká 13,5 metra otvára pohľady na Štiavnické vrchy, Žiarsku kotlinu, Vtáčnik, na sever uvidíte do Kunešova a do Turčianskej kotliny a smerom na východ hlavný hrebeň Kremnických vrchov. V zasneženej zime tento výhľad rozhodne patrí do kategórie ,,musíte zažiť!". K veži sa dostanete priamo z centra Kremnice po značkovanom turistickom chodníku, ľahšou alternatívou je trasa od kostola na Krahuliach.

Sánkarske námestie

Vybehnúť rovno z domu do bielych dún a užiť si jazdu na sánkach nemusí byť len výsadou detí žijúcich na dedine. Ťahajúc za sebou sánky či boby sa malí Kremničania nevydávajú na kopce niekam za mesto, ale priamo do jeho centra. Štefánikovo námestie je kopcom samo o sebe, podmienky na sánkovanie ale ešte zatraktívňuje umelý sneh, ktorý tu v tomto čase pribúda ako príprava na adrenalínové podujatie Big Air. Písali sme tu: Jediné slovenské námestie so snežným delom: Kremnica sa chystá na Big Air, pozrite prvé FOTO!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM