Boris Macko Kultúra

Netradičný štart sezóny na Fiľakovskom hrade. Návštevníkov láka aj pivom

Po zime otvorí svoje brány aj hrad Fiľakovo. Na návštevníkov čaká nevšedná expozícia. Na svoje si prídu hlavne pivkári!

Ilustračný obrázok k článku Netradičný štart sezóny na Fiľakovskom hrade. Návštevníkov láka aj pivom
10
Galéria
Zdroj: TASR

Otvorením výstavy Od chmeľu k pivu, ktorá približuje históriu pivovarníctva, sa oficiálne začala tohtoročná turistická sezóna na Fiľakovskom hrade v okrese Lučenec. Ako uviedla riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo (HMF) Viktória Tittonová, sľubujú si od nej okrem iného aj zvýšenie počtu návštevníkov hradu. „Ich počet každý rok narastá. Napríklad v roku 2015 to bolo okolo 21 000 ľudí, minulý rok sme ich mali už 24 000. Takže ak by sme sa tohto roku dostali na nejakých 26 000 až 27 000 návštev­níkov, bolo by to výborné,“ povedala riaditeľka, ktorá podľa vlastných slov verí, že sa im túto métu podarí dosiahnuť.

Pomôcť im v tom majú rozšírené a zmodernizované stále expozície, ktoré sú po novom inštalované na štyroch podlažiach Bebekovej bašty Fiľakovského hradu. „Paleontologická expozícia na prízemí, predstavujúca flóru a faunu treťohornej krajiny, sa rozšírila o viac ako 20 miliónov rokov staré pozostatky vyhynutých bezstavovcov a odtlačky rastlín z Fiľakova a jeho okolia,“ upresnila Tittonová.

Ďalšiu stálu expozíciu s názvom Stáročia Fiľakovského hradu spestril nálezový materiál z archeologických výskumov počas posledného desaťročia. Medzi zaujímavosti expozícií podľa riaditeľky patrí rekonštrukcia mužského hrobu zo slovansko-avarského pohrebiska v Prši či slávnostný ženský odev z doby bronzovej, ktorý predvádza spôsob nosenia kovových šperkov a nášiviek z hodejovského pokladu. „Prezentované je i dobové oblečenie posledného hradného kapitána Štefana Koháryho II., znázornené na viacerých olejomaľbách,“ zakončila riaditeľka.

Pozrite si nálezy z vykopávok na Fiľakovskom hrade v priloženej fotogalérii!

Pozrite si nálezy z vykopávok na Fiľakovskom hrade v OBRAZOCH
10
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM