Ľubomíra Karmanová Správy

Nevšedný drevený strop môže byť najstarší na Slovensku: Pamiatku z nášho regiónu reštaurujú

Drevený maľovaný strop, ktorý údajne pochádza zo 17. storočia by mohol byť najstarším takýmto renesančným stropom na Slovensku. V malebnej obci v našom regióne je považovaný za najvzácnejšiu pamiatku tunajšieho gotického kostolíka.

Ilustračný obrázok k článku Nevšedný drevený strop môže byť najstarší na Slovensku: Pamiatku z nášho regiónu reštaurujú
Zdroj: TASR

Drevený maľovaný renesančný strop, ktorý je najvzácnejšou pamiatkou gotického kostolíka v Malých Teriakovciach, prechádza kompletnou rekonštrukciou. Ako informoval Ondrej Majling, farár Cirkevného zboru Evanjelickej a. v. cirkvi Hrachovo, strop bol prevezený do reštaurátorského ateliéru.

„Predvlani sme dostali financie na reštaurátorský prieskum, minulý rok sa realizovala prvá etapa samotnej reštaurácie. Tento rok by mala byť prevedená druhá etapa a na budúci rok by mala byť reštaurácia ukončená a obnovený strop by mal byť opätovne nainštalovaný do kostola,“ uviedol farár.

Ako doplnil, z vlastných prostriedkov plánujú vymeniť aj nosné dosky, na ktorých je strop upevnený, pretože tie sú už v zlom stave. Strop s nevšednými drevenými kazetami šesťuholníkového tvaru pochádza zo začiatku 17. storočia. „Pri reštaurátorskom prieskume však odborníci vyslovili domnienku, že pôvodne sa zrejme nachádzal v nejakom inom objekte, v kaštieli alebo hrade. Do kostola mohol byť premiestnený až neskôr, keď ho na jeho bývalom mieste nahradilo niečo novšie,“ priblížil Majling.

Výskumy preukázali, že strop v maloteriakovskom kostolíku patrí medzi najstaršie drevené stropy na Slovensku. „Niektorí odborníci dokonca tvrdia, že ide o úplne najstarší drevený renesančný strop na Slovensku,“ povedal farár. Ako ďalej vysvetlil, kostol v Malých Teriakovciach pochádza z prvej polovice 15. storočia, začiatkom 17. storočia bol rozšírený o novú renesančnú loď a v 18. storočí pribudla drevená empora. Okrem vzácneho stropu sú ďalšími pamiatkami kostola barokový oltár zo začiatku 18. storočia a kazateľnica, ktorá je neobvyklá svojím ihlanovitým ukončením.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM