Michaela Mozolányová Samospráva

Nič nie je stratené: Synagógu môže mesto stále zachrániť

Ešte rok ostáva mestu na to, aby sa mu podarilo zachrániť historickú synagógu v Lučenci. Dovtedy bude v majetku mesta, ktoré sa bude snažiť získať peniaze z fondov Európskej únie na jej opravu.

Ilustračný obrázok k článku Nič nie je stratené: Synagógu môže mesto stále zachrániť
Zdroj: TASR

Synagógu v Lučenci sa možno predsa podarí zachrániť. Mesto podpísalo dodatok k pôvodnej zmluve, ktorú uzavrelo so spoločnosťou Kobra. Podľa starej zmluvy v prípade, že by sa radnici nepodarilo získať financie na jej opravu do 31. decembra minulého roku, synagógu mala vrátiť do rúk súkromnej spoločnosti Kobra za symbolické jedno euro. Zmluvu však predĺžili o jeden rok.

„Stále čakáme na vhodné výzvy aby sme sa mohli uchádzať o peniaze z fondov Európskej únie, ale aj zo štátneho rozpočtu,“ povedala Mária Bérešová, hovorkyňa mesta Lučenec. Podľa jej slov má ale historická pamiatka stále šance na záchranu.

Mesto Lučenec v spolupráci s rôznymi občianskymi združeniami a ďalšími partnermi prejavilo aj v minulosti snahu o získanie financií na obnovu a prevádzku budovy, no žiaľ, bez výrazného úspechu. ,,Rekonštrukcia synagógy si vyžaduje veľký objem finančných prostriedkov. Keďže z rozpočtu radnice to bohužiaľ, nebolo možné, neustále sa hľadali iné spôsoby, ako túto národnú kultúrnu pamiatku zachrániť,“ povedala.

Zrekonštruovaná synagóga by podľa jej slov mala v budúcnosti plniť úlohu multikultúrneho centra. Podnetom pre myšlienku vytvoriť kultúrny stánok je nielen vnútorná potreba mnohých aktívnych ľudí zaujímajúcich sa o umenie ako také, ale aj absencia vhodných priestorov na konkrétne formy umeleckého prejavu. Uskutočnenie koncertov, festivalov, bálov, kongresov, výstav v Lučenci je problematické z hľadiska kapacitného. Priestory takéhoto účelu by mohli dôstojne slúžiť výlučne nielen pre potreby kultúrneho využitia obyvateľov mesta Lučenec, ale aj pre širokú verejnosť, cudzincov ako atraktívne miesto pre cestovný ruch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM