Jakub Forgács Kultúra

Noc múzeí a galérií vo Fiľakove: Výstavy, koncert aj bezplatný vstup na hrad

Máte radi umenie a históriu? Potom si rozhodne nenechajte ujsť návštevu susedného Fiľakova. Je sa na čo tešiť!

Ilustračný obrázok k článku Noc múzeí a galérií vo Fiľakove: Výstavy, koncert aj bezplatný vstup na hrad
9
Galéria
Zdroj: TASR

Počas Noci múzeí a galérií otvoria v Hradnom múzeu vo Fiľakove dve výstavy Dve výstavy otvoria vo Fiľakove v okrese Lučenec počas nadchádzajúceho podujatia Noc múzeí a galérií, ktoré sa koná v sobotu podvečer 20. mája. O výstavách a sprievodnom programe informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová.

Prvou je výstava Východoslovenského múzea Košice s názvom Minerály pod lupou, ktorej vernisáž sa koná o 18:00 v budove Mestského vlastivedného múzea. „Jej cieľom je priblížiť rozmanitosť neživej prírody v celej prirodzenej kráse a predstaví pestrú paletu vzácnych minerálov i kryštálov zo Slovenska, Českej republiky a najznámejších svetových nálezísk,“ uviedla riaditeľka. Dodala, že zároveň sa v rámci podujatia na nádvorí Fiľakovského hradu uskutoční miniburza minerálov.

Druhá výstava s názvom Expedícia stredovek bude otvorená o 19:00 v Bebekovej bašte hradu. „Návštevníkom predstaví niekoľko zaujímavostí z tohto rozporuplného historického obdobia. K dispozícii budú repliky dobového odevu, náradia a náčinia, ako aj hudobných nástrojov, hier a pomôcok útrpného práva. Najmenší si môžu osedlať maketu koňa a čaká ich aj fragment husitskej vozovej hradby či razba mincí,“ avizovala Tittonová s tým, že výstavu sprevádza pestrý program s krátkou prednáškou o stredoveku a s možnosťou nahliadnutia do dobovej mučiarne v kazemate.

Medzi sprievodné akcie patrí tiež premietanie archívnych pohľadníc na nádvorí hradu, ktoré sa začína o 19:00. „Jedinečnú atmosféru večera dotvoria krátke vystúpenia žiakov z Fiľakova a okolia, koncert kapely Latin Combo Cubano z Budapešti a malé prekvapenie pre každého návštevníka. Areál Fiľakovského hradu bude v deň podujatia otvorený do 23:00. Vstup je bezplatný,“ zakončila riaditeľka.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj zábery Fiľakovského hra­du!

Foto: ilustračné

FOTO: Hrad Fiľakovo bol v minulosti sídlom tureckého "okresu"
9
Galéria
Foto: Boris Macko
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM