Ľubomíra Karmanová Správy

Nové detaily o poklade zo synagógy: Pozrite, čo sa dá vidieť na nájdených minciach...

Mince Františka Jozefa I., ktoré sa našli v sklenenej nádobe v základoch prvej židovskej synagógy, pútajú pozornosť nielen pamiatkárov a historikov, ale aj širokej verejnosti. Zatiaľ sú stále v rukách odborníkov z pamiatkového úradu v Lučenci, ktorí ich skúmajú.

Ilustračný obrázok k článku Nové detaily o poklade zo synagógy: Pozrite, čo sa dá vidieť na nájdených minciach...
Zdroj: Dnes24.sk

Mince, ktoré sa našli pri rekonštrukcii Synagógy, sú momentálne v rukách odborníkov. Riaditeľka Štátneho archívu v Lučenci historička Kristína Becániová obhliadkou tento nález vizuálne zhodnotila. „Mince razené počas vlády Františka Jozefa I. mali veľa nominálov a razené boli vo veľkom počte. Prevedené boli kvalitne na vysokej odbornej úrovni. Z 10-tich mincovní monarchie sa nakoniec razili len v dvoch: Kremnica a Viedeň,“ uviedla historička.

Nález obsahoval 14 mincí rôznej nominálnej hodnoty. „1 zlatník (poltoliar) s vyrazeným rokom 1858 a štátnym znakom, dvojhlavou orlicou, na hrane sa nachádza nápis: VIRIBVS VNITIS („spojenými silami“), spolokový toliar s vyobrazenou hlavou Františka Jozefa s vavrínovým vencom otočená vľavo a rokom 1858. Nápis na hrane: MIT VEREINTEN KRAEFTEN („spojenými silami“),“ uvádza Becániová.

Podľa jej slov sú ďalšími mincami 4 GRAJCIAR a 1 GRAJCIAR so štátnym znakom, ¼ ZLATNÍK s hlavou Frantička Jozefa s vavrínovým vencom otočená vľavo a rokom 1862, 20 GRAJCIAR s rokom 1855, dva 6 GRAJCIARe z obdobia revolúcie 1849, 1 GRAJCIAR s rokom 1852, ¼ GRAJCIAR s vyrazeným rokom 1851, 10 GRAJCIAR 1853, 5 GRAJCIAR 1859, 5/10 GRAJCIAR (polgrajciar) 1851.„Jednou z mincí je 5 FRANK s vyrazeným rokom 1858 na ktorom sa nachádza kruhopis NAPOLEON III EMPEREUR BARRE a na druhej strane mince sa nachádza podobizeň Karol Ľudovít Napoleon Bonaparte, otočená vľavo,“ opísala Becániová.

Nález má podľa odborníkov veľkú historickú hodnotu. Tento poklad by vo svojej zbierke uvítalo aj Novohradské múzeum. „Je to veľmi zaujímavý nález, ktorý prispieva k histórii mesta a preto by bol atraktívny pre našich návštevníkov. Boli by sme veľmi radi, keby tento nález skončil u nás a my by sme ho samozrejme radi sprístupnili aj širokej verejnosti,“ povedala riaditeľka Novohradského múzea a galérie Iveta Kaczarová.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM