Ľubomíra Karmanová Správy

Nový bytový dom pre Rómov bude hotový už v septembri: O 12 bytov má záujem 40 rodín

Nový bytový dom s nájomnými bytmi pre marginalizované komunity bude hotový už v septembri. O 12 dvojizbových bytov je veľký záujem. Budúcich nájomníkov bude vyberať jedenásťčlenná komisia.

Ilustračný obrázok k článku Nový bytový dom pre Rómov bude hotový už v septembri: O 12 bytov má záujem 40 rodín
Zdroj: TASR

V tehlovej bytovke, ktorá je situovaná na Železničnej ulici vo Fiľakove, vzniká 12 dvojizbových bytov s rozlohou zhruba 50 metrov štvorcových. Stavba by podľa plánu mala byť dokončená v septembri a rodiny by sa do nových domovov mohli nasťahovať do konca roka. Primátor si podľa jeho slov uvedomuje, že v meste, kde sú veľké sociálne problémy, nie je výstavba bytov pre Rómov populárnou témou.

„Boli by sme do toho však šli aj proti vôli istej časti majority, pretože tento projekt vnímam ako motiváciu pre šikovných ľudí, ktorí pracujú v rámci terénnych sociálnych prác, v komunitnom centre či v občianskej hliadke. Ide totiž o byty pre slušné rodiny, ktoré sa zapájajú do spoločenského života a v ktorých aspoň jeden z rodičov má zamestnanie a ich deti chodia do školy,“ vysvetlil primátor.

Záujem o byty je veľký a majú už viac ako 40 záujemcov, z ktorých bude budúcich nájomníkov vyberať 11-členná komisia. „Päť členov je z rómskej komunity a ďalší sú naši úradníci,“ zakončil primátor. „Vo Fiľakove vidím odvážnu samosprávu, ktorá sa aktívne zapája do výziev a ako jedna z mála sa zapojila aj do tejto – na výstavbu bytov pre Rómov, ktorí pracujú. Konečne sme vymysleli niečo, čo ponúkame aj Rómom zo strednej vrstvy, ktorí sú na lepšej úrovni a sú zamestnaní,“ uviedol na margo projektu splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Samotná stavba je už v pomerne pokročilom štádiu a o niekoľko týždňov by mala byť hotová. „Dokončujeme vonkajšie i vnútorné omietky, budúci týždeň bude prebiehať montáž kúrenia a následne betonáž podláh. Nasledovať budú obklady a dlažby v interiéri s tým, že v septembri by sme chceli finišovať a stavbu pripraviť na odovzdanie,“ povedal stavbyvedúci Pavol Ťavoda.

Termín dokončenia je podľa jeho slov však dosť krkolomný, keďže sa vyskytli isté problémy a reálne začali stavať až vo februári. „Za päť mesiacov sme tak stavbu klasickou murárskou technológiou dostali od základov až pod strechu vrátane rozvodov a osadených okien, čo považujem za slušný výkon,“ dodal na záver stavbyvedúci.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM