Barbara Dallosová Správy

O Svätokrížskom dome je ticho, mesto zháňa peniaze: Ako to bude so žiarskym skanzenom?

Prvý raz sa o Svätokrížskom dome začalo hovoriť ešte minulý rok. V súčasnosti radnica postupuje po malých krokoch, s dotáciou na komplexnú obnovu nepočíta. Čítajte, v akej fáze je projekt teraz.

Ilustračný obrázok k článku O Svätokrížskom dome je ticho, mesto zháňa peniaze: Ako to bude so žiarskym skanzenom?
Zdroj: Dnes24.sk

Neobývaný domček v starej časti mesta sa začal premieňať na akýsi skanzen zachytávajúci životy starých Svätokrížanov. Budovu radnica odkúpila a krátko na to sa projektu ujali odborníci z oblasti architektúry i histórie. Tí sa majú podpísať pod to, aby bolo naše budúce múzeum skutočne autentické.

Ako by mal Svätokrížsky dom vyzerať, si už predstaviť vieme. Odborná komisia zo štyroch ročníkových prác študentiek architektúry vybrala jednu, podľa ktorej bude vytvorená projektová dokumentácia. Pozrite si VIZUALIZÁCIE.

Dom nie je kultúrna pamiatka

Ako informoval vedúci Kancelárie primátora mesta Martin Baláž, v súčasnosti sa samospráva pokúša získať grant na rekonštrukciu strechy na hospodárskej budove. Jej cena je podľa Baláža odhadnutá na 10 až 13 tisíc eur. Presnú sumu ukáže až projektová dokumentácia.

,,Na celkovú obnovu Svätokrížskeho domu nemáme vyčlenené peniaze a nevieme o tom, že by sme mohli dostať nejaký grant na komplexnú obnovu, keďže to nie je kultúrna pamiatka, je to len dom. Pôjdeme na to teda postupne a budeme sledovať, či budú možnosti získať na niečo nejaký grant a tieto možnosti sa budeme snažiť využívať. Prípadne použijeme aj vlastné zdroje," priblížil aktuálny plán mesta Baláž.

Živý skanzen

Ak bude žiarska radnica so žiadosťou o dotáciu úspešná, prioritou na budúci rok bude práve oprava strechy. V pláne sú tiež úpravy interiéru tak, aby vznikol dom ukazujúci život našich predkov z 19. storočia.

Ako zdôraznil Baláž, pôjde o živý skanzen. ,,Bude sa využívať aj na rôzne akcie, či už na nádvorí, alebo vnútri," uviedol. Svoju premiéru zažila časť Svätokrížskeho domu už počas tohtoročného Žiarskeho jarmoku, kedy sa z dvora predávali tradičné podymníky, pripravované v pôvodnej chlebovej peci.

Otázka toho, aký bude mať Svätokrížsky dom po otvorení režim, teda za akých podmienok a koľko hodín týždenne bude prístupný verejnosti, je podľa Baláža v tejto chvíli predčasná.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM