Ľubomíra Karmanová Správy

Obloha nad Lučencom pútala zvedavé pohľady: Deti boli na pozorovanie zatmenia perefektne vybavené! FOTO

Zaujímavý úkaz, ktorý sme dnes mohli pozorovať na oblohe niektorých Lučenčanov upútal. Iní ani nepostrehli, že divadlo, aké sa na oblohe odohrá len raz za čas, práve prebieha.

Ilustračný obrázok k článku Obloha nad Lučencom pútala zvedavé pohľady: Deti boli na pozorovanie zatmenia perefektne vybavené! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Zatiaľ čo v iných mestách sa konali rôzne podujatia, spájajúce sa s pozorovaním zatmenia slnka, v Lučenci život plynul ako inokedy. „No, bohužiaľ, som to zmeškala,“ prezradila podnikateľka Mária. „Júúúuj, nesledoval som,“ povedal Zoltán. Ani Lučenčanka Martina tomuto úkazu nevenovala veľkú pozornosť. „Bola som vo fitku, takže som to nejako extra nepocítila, na hodinky som kukla keď mi končila séria a len vtedy som si uvedomila že už je po tom,“

Školáci boli uchvátení

Školáci si, ale, túto zábavu vychutnali naplno. Žiaci súkromnej školy v Lučenci sa na tento úkaz pripravovali už vopred. Ako nám prezradil pán učiteľ Andrej Bahleda, s deťmi pozerali na internete videá a vysvetľovali si, čo zatmenie vlastne spôsobuje. „Deti od tohto úkazu očakávali asi trochu viacej. Ich reakcie boli také, že to vyzerá ako mesiac. Mám pocit, že ja mám z toho väčší zážitok ako oni,“ prezradil.

Napriek tomu si deti sledovanie nezvyčajného slnka užívali. Na túto chvíľu boli aj patrične vybavení. Niektorí používali sklíčka, iní diskety, objavili sa aj zváračské okuliare, ale aj rôzne zlepšováky a rôzne vynálezy. „Pekné to je, ešte som to nevidel na živo. Urobil som si takú provízórnu vecičku, krabicu s dierkou, ale nefunguje to,“ hovorí sklamaný Filipko.

„Vidím to prvý krát v živote a je to super. Pripravoval som sa na to už týždeň dopredu. Hľadal som zváračské sklo, ktoré mi nakoniec požičal starký,“ hovorí s nadšením Dodo.

„Super to je, keď to pozeráte cez čierne sklo, tak to vidno zeleno,“ prezradil piatak Samko. Aj jeho spolužiačke Terezke sa tento úkaz páčil: „Bolo to veľmi pekné. Mne sa to páčilo, lebo to prvý krát vidím.“ Aj 7-ročná Tamarka túto zaujímavosť sledovala: „Videla som mesiac aj slnko, bolo to pekné,“ teší sa. Okrem malých školákov si tento úkaz nenechali újsť ani gymnazisti. „Je to zaujímavé. Len neviem, či sa môžu vlastne používať tie diskety?“ odvážil sa za všetkých polemizovať Ivan.

Úplného zatmenia sa nedočkáme

Na Slovensku bude pozorovateľné najbližšie zatmenie až v júni 2021. To, však možno mnohí ani nespozorujú. Kotúč slnka mesiac zakryje len zo štyroch percent. Väčšia časť slnka bude zakrytá v roku 2026. No a úplneho zatmenia sa zrejme nedočkáme. Nad Slovenskom bude pozorovateľné až v roku 2135.

Podarila sa vám pekná fotka zo zatmenia? Súťaž!

Sledovali a fotili ste zatmenie Slnka aj vy? Pošlite nám fotografie a dojmy na pavlovicova@global24.sk, radi zverejníme!

Školáci si zatmenie užívali
24
Galéria
Foto: Ľubomíra Karmanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM