Jakub Forgács Rôzne

Oceňovanie hasičov v kraji: Medailu odovzdali aj za záchranu života v čase voľna

Každoročne zasahujú pri požiaroch a nehodách v našom regióne, aby zachraňovali ľudské životy. Často pritom riskujú svoje vlastné. Za zásluhy pri obetavých zásahoch ocenili hasičov z nášho kraja.

Ilustračný obrázok k článku Oceňovanie hasičov v kraji: Medailu odovzdali aj za záchranu života v čase voľna
Zdroj: Dnes24.sk

Za príkladné a svedomité plnenie služobných povinností dnes v Banskej Bystrici ocenili 36 hasičov Banskobystrického kraja. Medaily a písomné pochvaly im pri príležitosti osláv sv. Floriána, patróna hasičov, udelilo Krajské riaditeľstvo (KR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici.

Každoročné slávnostné oceňovanie sa uskutočnilo v kinosále Múzea SNP a ako zdôvodnil riaditeľ KR HaZZ Dušan Sľúka, vybrali si ho preto, že mesto pod Urpínom si v tomto roku pripomenie okrúhle 70. výročie SNP. „Odovzdali sme ocenenia príslušníkom, ktorí dlhodobo vykonávajú svoju prácu svedomito a zodpovedne, ale aj za záchranu ľudského života,“ konštatoval Sľúka. „Medzi charakteristické vlastnosti sv. Floriána patrili odvaha a charakter. Tie musí mať každý hasič, aby vedel napĺňať to, na čo prisahal,“ dodal.

Ocenenie si prevzal aj lučenecký hasič – záchranár Dušan Vančo, ktorý vlani zachránil život svojmu priateľovi. Bolo to v čase jeho osobného voľna. O tomto počine informovali médiá a vďaka tomu sa o ňom dozvedeli aj nadriadení. „Bol som nablízku, keď kamaráta postihla náhla srdečná príhoda. Zbehlo sa to rýchlo. Keď som zistil, že je v bezvedomí, zavolal som záchranku a začal s masážou srdca. Som rád, že dnes je v poriadku,“ spomína Vančo.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM