Kultúra

Ojedinelú publikáciu predstavili v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci

Kniha s názvom Umenie skla, Sklárske umenie na Slovensku 1990-1999 zachytáva slovenských i zahraničných umeleckých sklárov počas niekoľkých sympózií, ktoré sa v tom období na Slovensku konali.

Ilustračný obrázok k článku Ojedinelú publikáciu predstavili v Novohradskom múzeu a galérii v Lučenci
Zdroj: TASR

„Impulzom na vydanie tejto knihy bolo 25. výročie založenia Združenia slovenských sklárskych výtvarníkov,“ povedal pre TASR iniciátor vzniku knihy, umelecký sklár Ľubomír Ferko.

V 90. rokoch, čoskoro po vzniku združenia, zažívali totiž sklárske sympóziá na Slovensku rozmach. Podľa Ferka to boli dokonca zlaté časy slovenského umeleckého sympóziového sklárstva.

Sklársky región

„Kniha zachytáva sklárske sympóziá, ktoré sa konali v Lednickom Rovnom, Bratislave a aj v tomto regióne, v Zlatne v okrese Poltár. Za desať rokov to bolo celkom desať sympózií.“

Umelec pokračoval, že doteraz všetky publikácie, ktoré na Slovensku vyšli, sa zaoberali výlučne ateliérovým sklom.

Prvýkrát

„Toto je prvá publikácia venovaná sympóziovému sklu, ktoré má úplne iný charakter ako sklo vytvorené v ateliéri. Umelci totiž v sklárňach museli prispôsobiť svoje umelecké postupy a techniky možnostiam tej-ktorej sklárne,“ konštatoval.

Sympóziá boli zaujímavé aj tým, že okrem slovenských umeleckých sklárov sa na nich zúčastňovali významní zahraniční výtvarníci ako hostia.

„Preto kniha obsahuje až 75 mien – účastníkov týchto sympózií a je doplnená o 250 doteraz nikdy nepublikovaných fotografií,“ dodal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM