Ľubomíra Karmanová Kultúra

Po pár týždňoch od krstu, román o našom meste v top desiatke: Takto reaguje Lučenčan, Peter Balko!

Len nedávno uzrela svetlo sveta kniha mladého autora Petra Balka a už žne samé úspechy. Po úspešnom krste, ktorý účasťou prekvapil aj samotného autora, sa jeho kniha prebojovala medzi najúspešnejšie knihy na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Po pár týždňoch od krstu, román o našom meste v top desiatke: Takto reaguje Lučenčan, Peter Balko!
Zdroj: Dnes24.sk

Literárna cena Anasoft litera sa udeľuje za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo, alebo za preklad. Desať finalistov súťaže vyberá odborná porota zo všetkých vydaných kníh v predchádzajúcom kalendárnom roku. Kniha Petra Balka Vtedy v Lučenci, sa do finále prebojovala spomedzi 188 hodnotených kníh.

„Je to krásny pocit. Bude to znieť ako klišé, ale vôbec som to neočakával, hlavne z dôvodu, že ide o môj prozaický debut. Byť vo finálovej desiatke najprestížnejšej slovenskej literárnej súťaže je pre mňa pocta a dôležitý symbol, že to všetko malo zmysel,“ hovorí prekvapený spisovateľ.

Z desiatich finalistov bude víťaza vyberať odborná porota: literárny vedec a prekladateľ Adam Bžoch, filozof Marek Debnár, básnik a prekladateľ Valerij Kupka, literárne vedkyne Zora Prušková a Ivana Taranenková. Na víťaza čaká 10 000 eur. Podľa slov Petra Balka si však na najvyššiu métu zatiaľ netrúfa.

Teší ho už len fakt, že kniha má úspech medzi čitateľmi. Možno sa dokonca zaslúži o rozvoj cestovného ruchu v našom meste. „Začali sa mi ozývať ľudia, ktorí mi hovoria o svojich zážitkov z Lučenca, alebo že sa tam chcú ísť pozrieť, vraj to podľa knihy vyzerá na poriadnu exotiku,“ vysvetľuje Peter Balko.

Desať najlepších kníh bude predstavených počas literárneho festivalu Anasoft litera fest, ktorý sa bude konať 20. – 25. apríla v Bratislave.

TOP 10 najlepších kníh roku 2014

  • Peter Balko: Vtedy v Lošonci. Via Lošonc (Koloman Kertész Bagala)
  • Juraj Briškár: Sprievodca nezrozumiteľnosťou (Modrý Peter)
  • Peter Juščák: … a nezabudni na labute! (Kalligram)
  • Ivan Kolenič: Až do nirvány (Agentúra SIGNUM)
  • Márius Kopcsay: Jednouholník (Koloman Kertész Bagala)
  • Richard Pupala: Návštevy (Marenčin PT)
  • Veronika Šikulová: Medzerový plod (Vydavateľstvo SLOVART)
  • Erik Šimšík: Hegemónia (Vydavateľstvo Drewo a srd / Vlna)
  • Alta Vášová: Menoslov (Vydavateľ F. R. & G.)
  • Pavel Vilikovský: Letmý sneh (Vydavateľstvo SLOVART)

Čítajte aj:

Talentovaný Lučenčan Peťo Balko (26) a jeho špeciálne vyznanie mestu: Prvý román nesie príznačný názov

Známy spisovateľ a scenárista Peter W. Balko (26): Bratislava je len taký väčší Lučenec

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM