Správy

Počas "dušičiek" je viac nehôd, polícia zvýši dohľad na cestách v kraji

Policajti aj tento rok budú vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť v cestnej premávke počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých.

Ilustračný obrázok k článku Počas "dušičiek" je viac nehôd, polícia zvýši dohľad na cestách v kraji
Zdroj: TASR

Počas vlaňajších „dušičkových“ dní, od 27. októbra do 2. novembra, došlo na cestách Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) k 27 dopravným nehodám, pri ktorých zahynula jedna osoba, 22 ľudí sa zranilo, z toho štyria ťažko.

Polícia preto žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby dbali na zvýšenú opatrnosť, predvídavosť a ohľaduplnosť, informovala banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Aj šoférov, aj zlodejov

Policajti aj tento rok budú vo zvýšenej miere dohliadať na bezpečnosť v cestnej premávke počas Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých a začali už v piatok (27.10.).

„Vzhľadom na to, že tieto sviatky sú každoročne spojené so zvýšeným náporom zo strany vodičov, polícia prijala opatrenia na ich bezproblémové zvládnutie. Dopravní policajti budú podľa potreby riadiť a usmerňovať premávku na príjazdových cestách k cintorínom a na parkoviskách. Dohľad zvýšia aj na frekventovaných križovatkách a hlavných cestných ťahoch,“ konštatovala hovorkyňa.

Posilnené sú i hliadky poriadkovej polície, ktoré budú strážiť verejný poriadok a posvietia si na zlodejov, najmä v okolí cintorínov. Polícia v tejto súvislosti vyzýva ľudí, ak spozorujú osoby, ktoré sa správajú podozrivo, aby na ne upozornili hliadky, prípadne ju kontaktovať na známom čísle 158.

Budú rozdávať reflexné prvky

Ako Faltániová informovala, v utorok (31.10.) v spolupráci s nadnárodnou logistickou skupinou Geis budú policajti v kraji vykonávať dopravno-preventívnu akciu spojenú s rozdávaním reflexných prvkov chodcom.

Výkon služby má byť zameraný na miesta v blízkosti cintorínov, nákupných centier, priechodov pre chodcov, nemocníc, železničných a autobusových staníc či kostolov.

„Preventívne zvyšovanie bezpečnosti v rámci cestnej premávky je pre nás najmä v tomto ročnom období kľúčové. Riziká zrážky motorového vozidla s chodcom alebo cyklistom sú oveľa vyššie. Celková viditeľnosť je zhoršená, čo vodičom komplikuje jasné rozoznávanie všetkých účastníkov cestnej premávky, hlavne ak nie sú riadne označení. Preto sme sa rozhodli pre podporu tejto akcie,“ dodal Marian Vaculčiak, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Geis. Celkovo chcú chodcom rozdať 4000 reflexných pá­sok.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM