Kultúra

Počas noci múzeí a galérií sa môžete oboznámiť so životom samurajov a gejší

Nadchádzajúci víkend sa oplatí prísť na Fiľakovský hrad. Návštevníkov čaká otvorenie podzemných chodieb, nové výstavy i večerné predstavenia.

Ilustračný obrázok k článku Počas noci múzeí a galérií sa môžete oboznámiť so životom samurajov a gejší
Zdroj: TASR

Odovzdanie novej vstupnej brány zdobenej historickým motívom a otvorenie podzemných chodieb v hradnom vrchu Fiľakovského hradu sú dve hlavné atrakcie, ktoré si na tohtoročnú Noc múzeí a galérií pripravilo Hradné múzeum Fiľakovo (HMF) v okrese Lučenec.

Podujatie sa začína v sobotu 19. mája o 17.30 a vstup naň je bezplatný. Súčasťou programu bude podľa slov riaditeľky HMF Viktórie Tittonovej aj otvorenie dvoch nových výstav.

„Prvá z nich s názvom Fiľakovo 1938 – 1945 dokumentuje udalosti a situáciu v meste počas druhej svetovej vojny. Staré fotografie, vojenské uniformy a udalosti, zmapované aj vďaka spomienkam miestnych svedkov, prenesú pozorovateľa do krutých čias prvej polovice 20. storočia," konkretizovala.

Druhá výstava, Gejša a samuraj, bude inštalovaná na piatom poschodí Bebekovej veže. „Návštevníkov oboznámi s každodenným životom samurajov a gejší, ako aj s dobovým japonským bojovým umením a umeleckým remeslom. Prostredníctvom exponátov a textového materiálu umožní nahliadnuť do obdobia starého Japonska (1185 – 1868), kedy mali samurajovia podstatný vplyv na spoločnosť a kultúru," priblížila Tittonová.

Dodala, že program vyvrcholí večernými predstaveniami, ktorých súčasťou bude hra na nástroji handpan, ukážky japonského bojového umenia a koncert skupiny Slovak Tango.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM