Správy

Počas Novoročného výstupu na hrad sprístupnia podzemné chodby

Podzemné chodby v útrobách hradného vrchu vo Fiľakove, ktorých vchody boli roky zamurované, sprístupnia prvýkrát pre verejnosť už tento víkend.

Ilustračný obrázok k článku Počas Novoročného výstupu na hrad sprístupnia podzemné chodby
Zdroj: Mesto Fiľakovo

Ako informovala riaditeľka Hradného múzea Fiľakovo Viktória Tittonová, podujatie sa uskutoční v sobotu 6. januára o 14.00 h a vstup naň je voľný.

„Naša inštitúcia prvýkrát sprístupní verejnosti tieto podzemné priestory, v ktorých budú v budúcnosti inštalované nové tematické výstavy. V rámci prechádzky zohreje účastníkov varené víno na hornom hrade,“ priblížila Tittonová s tým, že ako povinnú výbavu si každý so sebou musí zobrať baterku.

Roky zamurované

Chodby pod Fiľakovským hradom boli roky neprístupné a vchody do nich zamurované. Po odstránení muriva z nich podľa slov riaditeľky museli najprv vynosiť množstvo odpadu, ktoré ich zapĺňalo.

V súčasnosti okrem prípravy samotných expozícií skúmajú históriu týchto podzemných priestorov. Tá je zatiaľ podľa Tittonovej nejasná.

„Pátrame, kedy presne mohli byť vyhĺbené. Na východnej strane hradného vrchu, pri autobusovej stanici, sú tiež podobné pivnice a tie boli využívané aj ako ľadovne. Na západnej strane sú ďalšie tri alebo štyri, z ktorých dve plánujeme sprístupniť. Zatiaľ však nevieme, či vznikli počas druhej svetovej vojny, prípadne v inom období,“ uviedla riaditeľka.

Hrad Fiľakovo
3
Galéria
Zdroj: Mesto Fiľakovo
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM