Ľubomíra Karmanová Správy

Počmáraní študenti museli vypiť bordový humus: FOTO z prvej náročnej študentskej skúšky lučenského gymnázia

Vstup do cechu študentského je obľúbeným podujatím najmä tých, ktorí imatrikuláciu pripravujú. Starší študenti sa s chuťou vybúria na niečom nechutnom, čo noví študenti musia zjesť, alebo vypiť. Pochutnať si na bordovom humuse nebolo to jediné, čo museli splniť noví študenti lučenského gymnázia.

Ilustračný obrázok k článku Počmáraní študenti museli vypiť bordový humus: FOTO z prvej náročnej študentskej skúšky lučenského gymnázia
Zdroj: Dnes24.sk

Imatrikulácia je veľký deň pre študentov, ktorí sa stávajú najmladšími členmi študentského cechu. Na gymnáziu B. S. Timravy v Lučenci sa na tento veľký deň vopred museli pripraviť nielen tí, ktorí medzi seba nových študentov prijímali.

Zelené vlasy, počmárané tváre

To, že študenti gymnázia svojich nových mladších spolužiakov medzi seba len tak ľahko neprijmú, dali jasne na javo už ráno, kedy sa umelecky vybúrili na vlasoch a tvárach úbohých nováčikov. Prvú úlohu budúci skutoční študenti dostali už aj na doma. Prísť v štýle 60. alebo 70. rokov.

A tak sa začala veľká pátračka v skriniach starých mám. Tí šikovnejší to vzali do vlastných rúk. „Inšpiráciu sme hľadali na internete. Je tam široká škála možností, ale nakoniec sme sa rozhodli pre romantiku 60. rokov a začalo sa šiť,“ prezradila tvorivá mamička študentky Viktórie, ktorá hviezdila v šatách vyrobených na mieru. „U nás bola do výroby kostýmu zapojená celá rodina, všetci hľadali v pivniciach staré oblečenie, ktoré by sa hodilo“ hovorí jeden z imatrikulovaných študentov Dodo.

„Myslíme si ako trieda, že to boli krásne roky. Veľa tancovania, hudby a krásneho oblečenia, tak sme si mysleli, že to bude vhodná téma na imatrikuláciu,“ prezradil viac o nápaditej téme Roman. „Tie roky boli veľmi pestré, nosilo sa skoro všetko, takže sa dalo zabaviť s vymýšľaním outfitu,“ doplnila ho Tereza.

Téma zaujala aj triednu profesorku primy Helenu Marákovú, ktorá sa tiež nechala strhnúť atmosférou 60. rokov a svojim lookom zapadla medzi študentov. „Páčilo sa mi, že aj žiaci sa poobliekali a nechali sa inšpirovať touto módou, aj keď hudba ich možno neoslovila, ale zabavili sa výborne.“

Bordový humus

Na prípravách imatrikulácie si dali študenti kvarty veľmi záležať. Nových študentov vítali v štýle zábavy 60. a 70. rokov, no najväčšia zábava prišla na rad až keď museli imatrikulanti začať plniť úlohy. „Kým boli pasovaní, museli prejsť určitými úlohami. Myslím, že to zvládli super,“ hovorí René.

Prejsť prekážkovú dráhu, nájsť ten správny kľúč, alebo naslepo nachovať spolužiaka pudingom, to zďaleka nebolo to najnáročnejšie. „Nepríjemné bolo v bedni plnej humusu nájsť kľúč. Ale najhoršie bolo vypiť drink. Ani sa to nedá opísať aké to bolo hnusné. Proste, bordový humus,“ opisuje náročné skúšky Dodo. Čo museli nešťastní študenti vypiť, ale zostáva tajomstvom. „Je to tajný recept našej triedy,“ nenechal sa zlomiť Roman.

„Je to tajný elixír na mladosť,“ vyzradila nakoniec Tereza. A asi neklamala. Potvrdila to triedna profesorka primánov, pretože so svojimi zverencami súcítila natoľko, že im pomohla vypiť väčšiu časť čudne vyzerajúceho nápoja. „Podľa mňa to bolo dobré a deťom to nechutilo asi preto, že to chutilo po paradajkách,“ priznala solidárna triedna profesorka, ktorá týmto gestom dokázala, že v každej situácii bude stáť pri svojich študentoch.

Parádna žúrka

Ani zlomyseľné úlohy, však, nenarušili štýlovú party a noví, dnes už právoplatní študenti si ju vychutnali naplno. „Bolo tu super,“ neskrývali nadšenie študenti primy. „Bola to super žúrka,“ upresnil Dodo.

Spokojní so svojim dielom boli aj samotní organizátori z kvarty. „Samozrejme, že sme boli v strese a nemysleli sme si, že to tak dobre dopadne. Ale sme spokojní s výsledkom,“ myslí si jeden z organizátorov, René. „Mne sa to veľmi páčilo, ako to pripravili,“ ohodnotila odborným okom aj spokojná profesorka Maráková.

Imatrikulácia gymnázia B. S. T
24
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM